Lavazza 27.03.2023 08:09 Zobraziť v diskusii

Re: Liberálny fašizmus

@Rusofil povedal/-a:
Česká vláda připravuje zrušení výtvarné a hudební nauky ve školách. Když se to někomu zdá, jako marginální, podívejte se na zdělání dětí elit. A také čím se zaobíraly děti aristokratů. Kreslením a hraním na hudební nástroje. Rozvíjí to genetický potenciál člověka. O toto chtějí naše děti obrat.
https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Hannig-Rozumni-Citova-vychova-v-zakladnich-skolach-nevhodna-733201

Toto vôbec nie je marginálne. Tie výchovy sú velice dôležité, pretože sa pri nich zapája práve tá druha hemisféra (práva) na rozdiel od činnosti (matematika a pod.), kde sa zase ľavá. To je len jeden jediný aspekt. Ďalším je rozvoj jemnej motoriky (výtvarná), cit pre rytmus (hudobná, to je dôležité aj pre matematiku) s vôbec. Kde zostáva radosť tvoriť?

V rámci studia sme mali taký predmet Plošne výtvarne umenie. Mali sme si doniesť pomocky od temperovými farieb, po kávu, ovocie, ktoré farbí (maliny napr.), tuš, farbičky, no proste celkom rozsiahly zoznam pomôcok. Celé poobedie sme tvorili, na hodnotenie bolo potrebné odovzdať portfólio 10 prac. Taká zrealaxovana zo školy som ešte nikdy nešla. A to si o sebe myslím, že maľovať a kreslit neviem. Úžasná psychohygiena aj pre deti v škole.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.