dum 27.03.2023 21:47 Zobraziť v diskusii

Re: Kľúč ku slobode

Príspevok bol presunutý z diskusie Svetonázorové omyly v KSB

@Michaela1 povedal/-a:

Milo povedal/-a: Ide o mravnosť - sú takí, ktorí si prečítajú popis neodhaliteľnej rafinovanej vraždy a začnú premýšlať nad tým, ako túto metódu použiť. A sú takí, ktorí túto znalosť použijú na to, aby sa nestali jej obeťou.

Myslím, že ten výčet je zúžený. Použiji jiný příklad - jsou otroci, kteří po pochopení pravidel otrokářského systému přemýšlí o tom, jak v rámci těchto pravidel dosáhnout vlastní svobody vykoupením z otroctví. Jiní přemýšlí o tom, jak této znalosti využít k tomu, aby sami dosáhli pozice dozorců nad otroky. A další přemýšlí, jak ji využít k odstranění otrokářského systému, resp. podmínek umožňujících jeho fungování. Můj zájem o KSB je dán předpokladem, že se lépe než jiné mně známé myšlenkové systémy hodí pro tu třetí kategorii. S relevantními argumenty, které by tento předpoklad vyvracely, jsem se ve zdejší diskusi nesetkala.

K tomuto len taká krátka úvaha čo sa týka slobody. Keďže sme závislí na mnohých veciach: jedlo, nápoje, bývanie - strecha nad hlavou, dýchateľný vzduch, peniaze (momentálne), zdravotná starostlivosť, bezpečnostné a záchranárske zložky, odvoz odpadu, presuny na vzdialenejšie miesta, komunikácie a cesty, sociálna a dôchodková starostlivosť, oddych, pomoc od iných, vyvážené prostredia aj vzťahy, pôda atď. atď. a rôzne ďalšie atribúty ( aj negatívneho charakteru ) - tak skutočná sloboda - sloboda voľby tu vlastne neexistuje, len forma akejsi stále na niečom a niekom závislej pseudoslobody. Jednoducho vo väčšine prípadov sa nedá zvoliť nejaká iná zdravá životaschopná alternatíva ale len jediná alebo podobná nevyhnutnosť. Myslím že predpotopné prvotné prastaré civilizácie boli na tom aj so slobodou voľby a výberom alternatív lepšie ako táto dnešná krehká a závislá ľudská civilizácia duchovného úpadku. Len momentálna úvaha.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.