Milo 27.03.2023 23:43 Zobraziť v diskusii

Re: Kľúč ku slobode

dum povedal/-a: Keďže sme závislí na mnohých veciach: jedlo, nápoje, bývanie - strecha nad hlavou, dýchateľný vzduch, peniaze (momentálne), zdravotná starostlivosť, bezpečnostné a záchranárske zložky, odvoz odpadu, presuny na vzdialenejšie miesta, komunikácie a cesty, sociálna a dôchodková starostlivosť, oddych, pomoc od iných, vyvážené prostredia aj vzťahy, pôda atď. atď. a rôzne ďalšie atribúty ( aj negatívneho charakteru ) - tak skutočná sloboda - sloboda voľby tu vlastne neexistuje, len forma akejsi stále na niečom a niekom závislej pseudoslobody. Jednoducho vo väčšine prípadov sa nedá zvoliť nejaká iná zdravá životaschopná alternatíva ale len jediná alebo podobná nevyhnutnosť...

Možno treba začať s tým, čo si kto konkrétne predstaví pod pojmom sloboda. Je tento tvoj zoznam hore, teda dostupnosť týchto vecí a služieb, pre teba nevyhnutnou súčasťou slobody?

Pôsobivé odporučenie Ježiša (podľa Lukáša):
“Přestaňte být úzkostliví o své duše, pokud jde o to, co budete jíst, nebo o své tělo, pokud jde o to, co budete nosit. 23 Duše je totiž cennější než jídlo a tělo než oblečení. 24 Dobře si všimněte, že krkavci ani nesejí semeno, ani nesklízejí a nemají stodolu ani zásobárnu, a přesto je Bůh krmí. O kolik cennější jste vy než ptáci?”

A tu úvahy nášho súčasníka z článku Kľúč ku slobode:

Sloboda sa nenachádza v inštitúciách, v štáte alebo v ekonomike, ale v každom jednotlivcovi a v medziľudských vzťahoch.

a

Sloboda sa začína až tam, kde ľudia môžu slobodne robiť a nerobiť, čo chcú, bez toho, aby boli závislí alebo podriadení iným ľuďom.

To samozrejme nevylučuje prijímanie a dodržiavanie záväzkov. Musia však byť uzatvorené z vlastnej vôle a na základe vedomého, slobodného rozhodnutia, bez hrozby nevýhod.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.