Peter MMXX 30.03.2023 14:24 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Francie

Začiatkom tohto mesiaca francúzsky prezident Emmanuel Macron presadil kontroverznú dôchodkovú reformu bez hlasovania v parlamente podľa parlamentnej klauzuly známej ako 49:3. Dôchodková reforma navrhuje zvýšiť vek odchodu do dôchodku vo Francúzsku o dva roky na 64 rokov.

Štrajky vo Francúzsku proti reforme sa začali vo februári a eskalovali tento mesiac, pričom k protestným akciám sa pripojili pracovníci v mnohých odvetviach vrátane pracovníkov rafinérií a prístavov.

Macronov krok bez parlamentného hlasovania vyvolal ešte viac protestov a pouličných blokád v Paríži a ďalších mestách v krajine.

Štrajky na štyri týždne prerušili dodávky elektriny, rafináciu a dodávky paliva. Teraz je väčšina francúzskych rafinérií buď zatvorená v dôsledku štrajkov, alebo pracuje s výrazne zníženou kapacitou, a to aj z dôvodu nedostatku dodávok ropy v dôsledku štrajkov medzi prístavnými robotníkmi, ktoré bránia vykládke surového nákladu.

Okrem rafinérskych operácií štrajky narušili dovoz LNG do Francúzska, keďže terminály na dovoz LNG boli zatvorené . Francúzsko má štyri terminály na príjem LNG, Dunkirk, Montoir, Fos Cavaou a Fos Tonkin.

Štyri týždne štrajkov ochromili dodávky rafinovaných produktov vo Francúzsku, kde podľa francúzskej ropnej asociácie UFIP, citovanej agentúrou Reuters , 17 % čerpacích staníc od pondelka chýbal aspoň jeden palivový produkt .

Marže na rafináciu benzínu v Európe zároveň vyskočili na 23 dolárov za barel, čo je najviac od októbra.

Nedostatok francúzskeho dopytu po surovej rope však obmedzuje ceny druhov ropy zo Severného mora, Kaspického regiónu a západnej Afriky, uviedli obchodníci pre agentúru Reuters.

https://www.zerohedge.com/markets/strikes-cripple-frances-fuel-supply

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.