Peter MMXX 30.03.2023 15:03 Zobraziť v diskusii

Re: Globálne správy

BRICS predbehol G7 v globálnom HDP

BRICS predbehol G7 v globálnom HDP
Silk Road Briefing , 27. marec 2023
Autor: Chris Devonshire-Ellis
 
Platforma Megh Updates  so sídlom v Indii, jedna z najväčších svetových online informačných platforiem, pokiaľ ide o názory, uviedla, že krajiny BRICS oficiálne predbehli G7 v podiele na svetovom PPP HDP a možno očakávať, že tento trend bude pokračovať.

BRICS v súčasnosti zahŕňa Brazíliu, Rusko, Indiu, Čínu a Južnú Afriku, zatiaľ čo G7 zahŕňa Kanadu, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty americké, ako aj Európsku úniu.
 
BRICS sa tiež rozširuje – Bangladéš, Egypt a Spojené arabské emiráty sa práve pripojili k Novej rozvojovej banke BRICS a mnoho ďalších krajín je pripravených urobiť to isté.
 
V nadchádzajúcich dňoch možno očakávať skutočné otrasy aj s Mexikom, dlhou súčasťou severoamerického bloku voľného obchodu NAFTA (teraz nahradeného dohodou medzi Kanadou, Spojenými štátmi a Mexikom (CUSMA)), ktoré sa chystá pripojiť k BRICS. To sa bude považovať za priamu urážku vzťahov Mexika s USA a znamenie, že globálne ekonomiky, dokonca aj na hraniciach Ameriky, majú vážne pochybnosti o schopnosti USA obchodovať za spravodlivých a rovnakých podmienok.
 
Súčasných päť krajín BRICS teraz prispieva 31,5 % celosvetového HDP, zatiaľ čo podiel G7 klesol na 30 %. Očakáva sa, že BRICS bude do roku 2030 prispievať viac ako 50 % celosvetového HDP, pričom navrhované rozšírenie to takmer určite posunie vpred. Čínsky HDP v skutočnosti predbehol HDP Spojených štátov v roku 2015 pri porovnávaní ekonomík z hľadiska parity nákupu.

To prinesie významné globálne zmeny – presne to, čo čínsky prezident Si Ťin-pching vyjadril vo svojich slovách na rozlúčku s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, keď odcestoval z Moskvy späť do Pekingu po ich summite minulý týždeň. Hlavným problémom je, že zoskupenie BRICS – vrátane navrhovaných nových členov – je vo veľkej miere na obežnej dráhe Číny a Ruska, pričom G7 vrátane EÚ a Spojených štátov medzi nimi stráca trakčný vplyv.

Povedie to k tomu, že BRICS bude trvať na reformách vo viacerých globálnych inštitúciách, kde majú pocit, že sú nedostatočne zastúpené. Patrí medzi ne štruktúra OSN, podiely vo Svetovej banke a MMF a členstvo a obnova v zmysle posilnenia globálnych orgánov, akými sú WTO a WHO. Dá sa očakávať, že to bude zo začiatku pomalé, ale rozvinie sa do rastúceho tlaku na G7, aby sa vzdala kontroly.
 
https://www.silkroadbriefing.com/news/2023/03/27/the-brics-has-overtaken-the-g7-in-global-gdp/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.