Zora 31.03.2023 17:26 Zobraziť v diskusii

Re: Smrt Královny

Karol predsa len v Nemecku

Nemecký prezident sa poďakoval kráľovi Karolovi III. za úžasné gesto
29.3.23
Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier sa v stredu poďakoval kráľovi Karolovi III., že svoju prvú zahraničnú cestu ako nový britský panovník podnikol do Nemecka.
"Toto je úžasné osobné gesto a dôležitý signál pre nemecko-britské vzťahy," povedal Steinmeier pri prijatí kráľa vo svojej oficiálnej rezidencii v paláci Bellevue v Berlíne.
Pripomenul tiež, že práve 29. marca 2017 vtedajšia britská premiérka Theresa Mayová odovzdala žiadosť Británie o vystúpenie z Európskej únie.
"Dnes, šesť rokov odo dňa, keď Británia začala proces odchodu z Európskej únie, otvárame novú kapitolu v našich vzťahoch. Spoločne, ako priatelia a partneri, sa z toho tešíme," povedal Steinmeier. Ocenil tiež kráľov dlhodobý záujem o problémy životného prostredia.
Karol III. a jeho manželka Kamila sú v Nemecku na trojdňovej návšteve. Ide o jeho prvú oficiálnu štátnu návštevu v zahraničí vo funkcii panovníka Spojeného kráľovstva, ktorým sa stal po úmrtí kráľovnej Alžbety II. Návšteva sa uskutočňuje ešte pred jeho formálnou korunováciou naplánovanou na 6. mája.
Kráľa (74) a jeho manželku Kamilu privítal nemecký prezident Steinmeier s manželkou Elke Büdenbenderovou pri Brandenburskej bráne v centre nemeckého hlavného mesta Berlín. Prezidentský pár bude Karola a Kamilu sprevádzať počas celej ich návštevy.
Britských kráľovských manželov privítali pri Brandenburskej bráne s vojenskými poctami - prvýkrát sa takýto obrad konal pri tejto historickej pamiatke. V jej okolí sa zišlo mnoho stoviek priaznivcov, ktorí ich tiež chceli privítať.
Kráľ vystúpi aj v nemeckom parlamente a stretne sa s utečencami z Ukrajiny.
https://www.teraz.sk/zahranicie/nemecky-prezident-sa-podakoval-kralo/704412-clanok.html


Karol III. vyzdvihol dôležitosť vzťahov Nemecka a Británie
30.3.23
Britský kráľ Karol III. poukázal v stredu na dôležitosť vzťahov Nemecka a Británie a ich podporu Ukrajiny v boji proti nevyprovokovanej invázii Ruska.
Na štátnom bankete, ktorý hostil nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, Karol poukázal na záväzok Británie a Nemecka "chrániť a podporovať spoločné demokratické hodnoty".
"Toto je dnes jasne stelesnené, keď spolu stojíme na strane Ukrajiny pri obrane slobody a suverenity tvárou v tvár nevyprovokovanej agresii," uviedol britský panovník.
"Vzťahy Nemecka a Spojeného kráľovstva znamenajú pre mňa veľa... som teraz viac, než kedykoľvek predtým, presvedčený o ich trvalej hodnote pre nás všetkých," uviedol Karol s tým, že kým bude kráľ, spraví všetko pre ich posilnenie.
Karol navštívil Nemecko pred tým, ako sa stal kráľom, približne 40-krát a svoju reč predniesol z časti po anglicky a z časti po nemecky.
Steinmeier ešte predtým hovoril o "smutnom dni", ktorý nastal, keď Británia pred šiestimi rokmi začala proces svojho odchodu z Európskej únie. "Presne o šesť rokov neskôr otvárame novú kapitolu... Teraz sa pozeráme vpred za zmenených podmienok, no stále spolu," uviedol Steinmeier v angličtine.
"Naše priateľstvo je dôležité a stále silné," dodal.
Karol III. (74) je na trojdennej návšteve Nemecka, ktorá je zameraná na uchovanie silných vzťahov po Brexite. Britský panovník sa počas banketu poďakoval aj v mene svojej manželky Kamily Nemcom za vrelé privítanie a "dojemné posolstvá podpory a náklonnosti" v súvislosti so smrťou jeho matky Alžbety II. vlani v septembri.
https://www.teraz.sk/zahranicie/karol-iii-vyzdvihol-dolezitost-vzta/704467-clanok.html


Karol III.: Ruská invázia na Ukrajinu pošliapala slobodu a dôstojnosť
30.3.23
Britský kráľ Karol III. počas svojho historicky prvého príhovoru v nemeckom parlamente vo štvrtok uviedol, že ruská invázia na Ukrajinu "pošliapala slobodu a dôstojnosť" a vyzdvihol vojenskú pomoc, ktorú Nemecko Kyjevu poskytuje.
Britský panovník na začiatku svojho príhovoru v Bundestagu poďakoval Nemcom za láskavosť, ktorú mu preukázali po úmrtí jeho matky, kráľovnej Alžbety II. Zároveň dodal, že odkedy Nemecko prvýkrát navštívil ako mladý chlapec, ho táto krajina výrazným spôsobom ovplyvnila. Zavtipkoval aj o rivalite britských a nemeckých futbalových mužstiev.
Karol III. sa vyjadril aj k ruskej invázii na Ukrajinu, ktoré podľa jeho slov spôsobuje "nepredstaviteľné utrpenie". Ohrozená je bezpečnosť a demokratické hodnoty Európy, avšak dodal, že "spolupráca pri obrane Ukrajiny, slobody a mieru" je preňho veľkým povzbudením.
Nemecko je podľa Karola III. jedinou krajinou na svete, s ktorou má Británia "také blízke vzťahy, čo je jasným príkladom a dôkazom partnerstva". Monarcha tiež vyzdvihol snahy Londýna a Berlína prejsť na čisté druhy energie, a to najmä na pobrežné veterné elektrárne či používanie vodíka, ktorý opísal ako "palivo, ktoré môže zmeniť budúcnosť".
Britský panovník tiež uviedol, že v rámci svojej piatkovej návštevy mesta Hamburg si "uctí pamiatku Kindertransportu, vďaka ktorému sa podarilo pred 85 rokmi zachrániť viac ako 10.000 židovských detí pred hrôzami nacizmu a poskytnúť im bezpečie v Británii". Spolu s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom si tiež pripomenie bombardovanie Hamburgu z roku 1943.
https://www.teraz.sk/zahranicie/karol-iii-ruska-invazia-na-ukrajinu/704584-clanok.html


Polovica Nemcov vidí návštevu Karola III. ako prejav bližších vzťahov
https://www.teraz.sk/zahranicie/polovica-nemcov-vidi-navstevu-karola/704579-clanok.html





Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.