Milo 02.04.2023 09:33 Zobraziť v diskusii

Re: Medzinárodný šport / MS vo futbale

Iba dva mesiace pred plánovaným začiatkom turnaja stiahla svetová riadiaca organizácia FIFA Majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov z Indonézie. Reagovala tak na aktuálne okolnosti, oznámila FIFA v stredu.

Ešte predtým sa uskutočnilo stretnutie medzi šéfom svetovej asociácie Giannim Infantinom a prezidentom indonézskej asociácie (PSSI) Erickom Thohirom.

Indonézia je krajina s najväčším počtom moslimských obyvateľov a nemá so židovským štátom žiadne diplomatické vzťahy.

Turnaj sa mal konať na šiestich miestach od 20. mája do 11. júna za účasti 24 tímov, jedno z nich mal byť ostrov Bali. Guvernér ostrova Wayan Koster však v liste indonézskej federácii a vláde oznámil, že izraelský tím neprijme. Ako dôvod uviedol solidaritu s Palestínou, ktorá je už desaťročia v násilnom konflikte s Izraelom.

FIFA ponechala otvorené, či pri rozhodovaní zohral úlohu kritický postoj k účastníkovi majstrovstiev sveta Izraelu. Ako jediný dôvod uviedla "súčasné okolnosti".

FIFA ešte stále plánuje usporiadať majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov v plánovanom termíne. Nový hostiteľ bude podľa svetového riadiaceho orgánu oznámený čoskoro.


Foto z protestu v Jakarte

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.