Zora 02.04.2023 10:05 Zobraziť v diskusii

Re: Smrt Královny

30.3.23
Karol III. na návšteve organickej farmy vyrobí špeciálny syr
https://www.teraz.sk/zahranicie/karol-iii-na-navsteve-organickej-farm/704643-clanok.html

31.3.23
Karol III. a Kamila cestovali z Berlína do Hamburgu rýchlovlakom
https://www.teraz.sk/zahranicie/karol-iii-a-kamila-cestovali-z-berlina/704850-clanok.html

Karol III. si v Hamburgu uctil obete bombardovania Spojencov
Britský kráľ Karol III. si v piatok uctil v nemeckom Hamburgu vyše 30.000 obetí bombardovania mesta Spojencami počas druhej svetovej vojny.
Karol s manželkou Kamilou položili veniec ku kostolu svätého Mikuláša, ktorý je v súčasnosti pamätníkom. Vypočul si tiež, ako hamburská evanjelická biskupka Kirsten Fehrsová číta litánie venované zničeniu anglického mesta Coventry nemeckým bombardovaním v roku 1940. *
Bombardovanie Hamburgu v júli 1943 britskými a americkými lietadlami bolo reakciou na ničivé nálety nacistického Nemecka v Británii. V jeho dôsledku bola zničená veľká časť mesta a obeťami boli zväčša nemeckí civilisti.
Kráľovský pár predtým navštívil aj pamätník Kindertransporte venovaný záchrannej akcii, v rámci ktorej bolo 10.000 židovských detí umiestnených v roku 1938 do rodín v Británii.
Britského monarchu sprevádzal v Hamburgu, kam pricestoval z Berlína rýchlovlakom, nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.
Na trojdňovú návštevu Nemecka pricestoval Karol s manželkou Kamilou v stredu. Ide o jeho prvú zahraničnú cestu odvtedy, čo vlani v septembri nastúpil na britský trón. Pôvodne plánoval ako prvé navštíviť Francúzsko. Táto cesta však bola napokon zrušená v dôsledku rozsiahlych protestov proti reforme francúzskeho dôchodkového systému.
Karolovu návštevu Nemecka zavŕši plavba loďou a rozlúčková recepcia, ktorej súčasťou budú aj hudobné vystúpenia s piesňami britskej kapely Beatles.
https://www.teraz.sk/zahranicie/karol-iii-si-v-hamburgu-uctil-obete-bom/704943-clanok.html

*Na porovnanie:
Coventry: Centrum města bylo zničeno a ve spáleništi našlo smrt 554 lidí, dalších 865 bylo zraněno.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Nálet_na_Coventry
Hamburg: Bylo zcela vypáleno 20 čtverečních kilometrů, zabito bylo okolo 40 000 lidí.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Operace_Gomora
Viac v príspevku zo 7.3.23.

Berlín a Londýn: Návšteva kráľa v Nemecku je znak pevnosti vzťahov
Trojdňová návšteva britského kráľa Karola III. v Nemecku, ktorú spoločne s manželkou Kamilou zavŕšil v piatok, predstavuje podľa pozorovateľov v Berlíne i Londýne významný signál o pretrvávajúcej pevnosti britsko-nemeckých vzťahov. TASR informuje na základe sobotnej správy agentúry AP.
Jens Zimmermann zo stredoľavej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) uviedol, že Karol III., ktorý mal ako prvý monarcha vo štvrtok prejav v nemeckom Spolkovom sneme, vyslal "jasný signál", keď časť svojej reči predniesol v nemčine. "(Jeho) prejav v Bundestagu bol prijatý veľmi dobre," povedal Zimmermann pre AP. "Bolo to omnoho politickejšie, než by ste boli očakávali. Bolo to veľmi spájajúce...," zhodnotil.
Britský monarcha v príhovore k členom dolnej komory parlamentu v Berlíne vyzdvihol vojenskú pomoc, ktorú Británia a Nemecko Kyjevu poskytujú v boji proti ruským inváznym silám.
Zimmermann konštatoval, že vyjadrenie Karola III., ktorý Berlín ocenil za prijatie mnohých utečencov z Ukrajiny, je možné vnímať aj ako nepriamu kritiku najnovších protiutečeneckých praktík britskej vlády. Dodal, že hoci kráľ nemôže priamo zasahovať do britskej politiky, je "mäkkou silou", ktorú netreba podceňovať.
Bronwen Maddoxová z politologického inštitútu Chatham House so sídlom v Londýne zase poukázala na dôležitosť osobných stretnutí svetových lídrov, ktorá sa potvrdila najmä po pandémii koronavírusu. Ako povedala, stretnutia tvárou v tvár sú významné hlavne pre predstaviteľov štátov, pretože tí bývajú neraz veľmi izolovaní.
Michael Kruse, nemecký poslanec Slobodnej demokratickej strany (FDP), ktorý je rovnako ako Zimmermann členom nemecko-britskej parlamentnej skupiny, uviedol, že obe krajiny majú aj napriek brexitu naďalej mnohé spoločné ekonomické záujmy.
Britský monarcha bol prvým štátnym hosťom vôbec, ktorého na berlínskom letisku privítali s vojenskými poctami - salvou z 21 zbraní. Agentúra DPA poukazuje na srdečné privítanie britskej kráľovskej dvojice zo strany nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera a tiež na skutočnosť, že lietadlo Karola III. a Kamily pri odchode z Nemecka sprevádzalo stíhacie lietadlo Typhoon so salutujúcim pilotom.
"Mám rada Nemecko, je to (tu) veľmi milé. Je to moja štvrtá návšteva, veľmi sa mi tu páči," povedala Kamila novinárom v piatok počas návštevy základnej školy v meste Hamburg.

štvrtková torta v eko-dedine Brodowin

https://www.teraz.sk/zahranicie/berlin-a-londyn-navsteva-krala-v/705009-clanok.html


https://www.bild.de/unterhaltung/royals/royals/koenig-charles-und-camilla-in-berlin-der-royal-besuch-im-bild-live-ticker-83370446.bild.html
https://www.bild.de/unterhaltung/royals/royals/king-charles-iii-der-deutschland-besuch-des-koenigs-im-live-ticker-83384436.bild.html
https://www.bild.de/unterhaltung/royals/royals/king-charles-und-camilla-tag-3-im-live-ticker-der-koenig-faehrt-bahn-83397682.bild.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.