Zora 03.04.2023 09:28 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Grécka

30.3.23

Grécko rozšírilo vyšetrovanie antisemitského sprisahania v Aténach
Grécko vypočúva osem ďalších podozrivých osôb z Pakistanu v súvislosti s údajným sprisahaním, ktorého cieľom bolo podniknúť antisemitské útoky v metropole Atény, uviedli vo štvrtok miestne policajné zdroje. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.
V Grécku podľa vyhlásenia polície rozbili "teroristickú sieť", ktorá plánovala útoky s cieľom spôsobiť vysoký počet obetí. V prípade zadržali dvoch cudzincov - Pakistancov iránskeho pôvodu vo veku 27 a 29 rokov, ktorí pripravovali útoky na Izraelčanov v Aténach.
Grécka polícia v súčasnosti zisťuje, či je do prípadu zapojených viac osôb, píše AFP. Terčom útočníkov mala byť budova v Aténach, v ktorej sa nachádza židovská reštaurácia a modlitebňa.
Bunku mal podľa polície riadiť "Pakistanec, ktorý žije mimo Európy". Nemenované policajné zdroje uvádzajú, že žil v Iráne. Osem mužov, ktorých v prípade vypočúvajú, malo byť v blízkom kontakte s dvoma pôvodne zadržanými osobami.
Izrael obvinil Teherán, že stojí za sprisahaním a vyhlásil, že izraelská tajná služba Mosad pomohla zabrániť útoku. Iránske veľvyslanectvo v Aténach akékoľvek spojenie s údajným sprisahaním odmietlo.
Grécko bolo zaradené na zoznam krajín, v súvislosti s ktorými vydala izraelská národná bezpečnostná rada varovanie pred aprílovými oslavami židovského sviatku pesach, pripomína AFP.


Muž držiaci dáždnik stojí pred židovskou reštauráciou, o ktorej sa grécki predstavitelia domnievajú, že bola jedným z cieľov plánovaného teroristického útoku v centre Atén, utorok 28. marca 2023.
https://www.teraz.sk/zahranicie/grecko-rozsirilo-vysetrovanie-antise/704554-clanok.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.