Súlad 06.04.2023 09:17 Zobraziť v diskusii

Re: Fyzické a psychické násilie (šikanovanie) ako ozdravný proces spoločnosti?

Ako som už napísal, každý píšeme trochu o niečom inom, aj keď všetci o tom istom.

@Kajuga, áno, za chýbajúcu končatinu človek naozaj nemôže a vysmievať sa mu nie je správne. Na to sú tam učitelia, aby to deťom vysvetlili. Ak je dieťa tlsté, deti mu dávajú najavo, že nestačí len jesť a nič nerobiť. To je ten imunitný systém spoločnosti, ktorej cieľom je mať zdravých a silných jedincov, pretože aj spoločnosť je potom zdravá a silná. Jazdil si na západ, keď ostatní nemohli, takže sa nemôžeš čudovať, že ti to dali najavo. V tomto prípade s tebou vôbec nesúcitím, pretože si mal viac, než mali ostatní a len sa vyrovnala táto nevyváženosť.

@Tomas veľmi dobre udrel klinec po hlavičke. Nie každý je šikanovaný, aj keď to tvrdí. Dnes je módne to tvrdiť. Pozícia obete škodí úplne všetkým. Ak niekto vnútorne prijme, že je obeť, naozaj do života priťahuje situácie, nielen tých, ktorý ho šikanujú, ale celkovo udalosti, ktoré ho v tejto pozícií utvrdia a udržia. A naozaj sa z toho ťažko vychádza. Vždy sú tu dvaja. Jeden, ktorý šikanuje, a druhý, ktorý sa nechá šikanovať. A čo je tá šikana? Výsmech za tlstosť, alebo systematický a dlhodobý psychický nátlak silnejšieho? Podiel viny je na obidvoch stranách, nikdy nie len na jednej.

V dobe slabosti, a my v takej žijeme, je výhodné označiť sa za obeť. Definujme, čo je to tá šikana, a citát z Wikipédie za definíciu nepovažujem, pretože je priveľmi všeobecná a dá sa za ňu skryť čokoľvek. Čo napísal Kajuga žiadna šikana nie je. V prvom prípade je to omyl detí, ktorým treba vysvetliť, ako sa veci majú a na to sú rodičia a učitelia. V druhom prípade je to tlak na jednotlivca, aby so sebou niečo robil, pretože upadol a ťahá dole celý kolektív. Je na ňom, či sa spamätá alebo nie, ale potom nech sa nečuduje, že ho ostatní nebudú brať tak, ako by si želal. A v treťom prípade je to obyčajné vyrovnávanie energií.

@Rusofil, dívaš sa na to iba z jednej strany. Dám príklad kapitalizmu. Kapitalisti tvrdia, že oni za nič nemôžu, že problém sú spotrebitelia, ktorí určujú čo a za koľko im predávajú. Je to len polovičná pravda. Aj spotrebitelia určujú, čo a za koľko im predávajú, ale kapitalista je v prvom rade zodpovedný, čo a za koľko im ponúka. Sú to spojené nádoby, kedy väčšiu mieru zodpovednosti má kapitalista. Tu je to rovnaké. Ten, čo šikanuje, ak už sa naozaj jedná o šikanu, že v prvom rade zodpovedný sa šikanovanie. Ale aj ten, ktorého šikanuje, má svoj podiel, pretože sa nechá šikanovať, pretože sa postaví do pozície obete. Opakujem, nebavíme sa tu o prípadoch, kedy sa niečo za šikanu označuje, a šikanou nie je.

Všetko je o miere. A miera sa dnes kvôli liberálom posunula tam, že každý môže tvrdiť, že ho šikanujú a snažiť sa z toho niečo vytrieskať. Preto tu o tom diskutujeme. Nediskutujeme tu o problémoch šikany v armáde, ktorá bola skutočná a bola naozaj problém. A myslím si, že prakticky všetci máme pravdu, len sa na vec dívame z rôznych uhlov, pričom sú súčasťou jednej istiny. Ale na to je toto fórum. Aby sme o tom diskutovali a posúvali sa vpred aj v v takýchto veciach.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.