Súlad 06.04.2023 09:37 Zobraziť v diskusii

Re: Fyzické a psychické násilie (šikanovanie) ako ozdravný proces spoločnosti?

Tomas povedal/-a: Ne, to sis z příspěvku vybral jenom část. Zaprvé, znám šikanu z vlastní zkušenosti - a to co mi chybělo jako dítěti, abych to zvládnul, nebyla fyzická síla, ale určité sociální dovednosti, vyšší sebehodnocení a míň sebelítosti.

Preto som "šikanu", ktorá šikanou vlastne ani nie je, označil za imunitný systém spoločnosti, pretože dáva jedincovi najavo, že niečo nie je v poriadku a mal by na sebe pracovať. Či to robiť bude alebo nebude záleží na ňom samom.

Kajuga povedal/-a: Přesně tak. Oběť si za to často může sama svým nastavením (rozdílnosti, mindraky, psychickou nerovnováhou atp.), což může nějaké jedince dráždit a k šikaně je provokovat, ovšem viník je pochopitelně ten, kdo šikanuje. Lidský typ psychiky se k šikaně strhnout nenechá, ač ho jedinec třeba něčím podvědomě štve, nicméně rozhodně nema zapotřebí ubližovat chudákovi tím, že vycítí jeho slabinu. Analogie: nechal jsem otevřené auto, tak si můžu za to sám, že mi z něj někdo něco ukradl, ale viník je pořád zloděj, ne já.

Veľmi zjednodušené a neobsahujúce celú škálu problematiky. Ľudský typ psychiky, keď vidí, že sa niekto dlhodobo ľutuje a na dobre mienené rady nedbá, dá aj facku na prebratie, čo typ psychiky obeť môže považovať za šikanu a za násilie, ale v skutočnosti to môže byť to najlepšie, čo sa jej prihodí. Dnes je napríklad plno tlstých ženských len preto, že na ne spoločnosť nevyvíja tlak, aby boli štíhle a pekné, čiže zdravé. A plno zženštilých mužov, pretože netreba, aby boli mužmi, keď ženy preberajú ich úlohy, alebo keď sa zachovajú ako muži, systém ich dokonca potrestá. Skús zohľadniť aj tento aspekt.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.