Súlad 06.04.2023 12:32 Zobraziť v diskusii

Re: Fyzické a psychické násilie (šikanovanie) ako ozdravný proces spoločnosti?

Milo povedal/-a: A doplním z tvojho obsahu vyššie: A treba ich zneužívať, aby sa vyliečili a nenechali sa zneužívať. To je v skratke tvoja téza. V tvojom Vesmíre to tak možno funguje.

Prekrúcanie a podsúvanie.

Milo povedal/-a: Prisudzuješ "normalizujúcemu" (šikanujúcemu) kolektívu alebo osobe vlastnosti, ktoré nemá. Nie je to žiaden imunitný systém. To, čo popisuješ, je násilná tvorba priemernosti a konformizmu.

Možno to nie je imunitný systém. Nehádam sa. Možno nie je správny. Ale vyskytuje sa. A do určitej miery nie je problém, skôr naopak. Tvorba priemernosti a konformizmu? Ale zdola. Tzn. tí, ktorí nedosahujú priemer, sú tlačení, nie ťahaní, na sebe pracovať. A tí, ktorí sú nadpriemer, sa nenechajú obmedziť, pretože ak áno, nie sú nadpriemer, ale iba ten priemer. Konformizmus? Asi áno. Ale na to máme okrem tlačenia aj ťahanie k tomu, byť lepší, snažiť sa a pracovať na sebe.

Milo povedal/-a: Zapadnúť do kolektívu ako hlavná premisa. Aký ten "vychovávajúci" kolektív alebo jedinec sú a aké sú hodnoty, ktoré presadzujú?

Áno, zapadnúť do kolektívu. Tzn., nájsť si v kolektíve svoje miesto. Aký je kolektív a aké sú hodnoty? Také, aké dlhodobo fungujú a osvedčili sa. A ak niečo nie je správne, sú tu tí nadpriemerní, ktorí posunú celú spoločnosť dopredu. Ale nie dopredu len preto, aby sa postupovalo, ale dopredu, aby sa postupovalo k želanému cieľu. Pretože postupovať sa dá aj od cieľa, o čom je celý progresivizmus.

Milo povedal/-a: Nepozeráme sa na tú istú istinu. To, že si z ozdravujúceho účinku šikany na spoločnosť prešiel do relativizovania a pseudoezotericko-védického zbavovania sa negatívu je pokusom zachrániť aspoň časti tvojej tézy, ale odbočil si tým z témy, s ktorou si sám začal a na ktorú som napríklad ja pôvodne reagoval. Dostali sme sa k úlohe spoločnosti vo výchove človeka - a to je niečo celkom iné, ako úloha systematického násilia vo výchove.

Vôbec nie. Stále tvrdím to isté. Jediné, čo som zmenil je, že to, čo ty stále považuješ za šikanovanie, ja za žiadne šikanovanie nepovažujem. A presne som to vymenoval. Ty zjavne aj vyčlenenie z kolektívu považuješ za patologický jav. Je to tvoja vec. Lenže takýto pohľad je hlúpy a vedie k cukríkovej spoločnosti, ktorá sa zosype, keď sa na ňu niekto čo i len škaredo pozrie. A že sú tu aj duchovné aspekty nevidí len slepý, alebo ten, kto nerozumie zákonu príťažlivosti.

S diskusiou končím. Nie je záujem o prebratie problematiky.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.