Lavazza 06.04.2023 15:46 Zobraziť v diskusii

Re: Fyzické a psychické násilie (šikanovanie) ako ozdravný proces spoločnosti?

@Rusofil povedal/-a:

@Lavazza povedal/-a:
Suhlasim s tým, že šikana je patologicky jav. Lenže niet obete bez tyrana a naopak. Je to možnosť popracovať so sebou. Ale určite nie spôsobom ako bol tomu ten mladík zmanipulovaný.

Myslím, že tady se mýlíš. Každý z nás je obětí, tyranem a spasitelem. Lidé se v těchto rolích střídají. Říká se tomu Trojúhelník vzájemné závislosti. (Karpmanův trojúhelník)

No mozno si len nerozumieme. Skúsim ináč vysvetlit, čo som tým myslela.

Už som to pisala viackrát, nie je to len môj názor, hovorí o tom aj prof. Rak. My nikdy nevidíme svoj obraz, ani vo sne. My ustavične vysielame nejake frekvencie resp. nase podvedomie a ľudia nato reagujú. Ak má niekto šikanuje, môžem to zobrať ako cestu, že niečo musím v sebe poriešiť, ti druhí mi ukazujú, že niečo nie je ok.

Keď sa to deje deťom, je to veľmi ťažké riešiť, ak nenatrafia na dospelého ktorý je ochotný pocuvat a vysvetľovať, a vie o čom hovorí. Myslím že to celkom dobre opísal Tomáš.

Toto som tým myslela. Ja si za seba nepamatam, že ny má niekto v škole kedy siksnoval. Mali sme v triede dievča, ktoré nosilo okuliare, tej sa deti vysmievali. To sme boli na prvom stupni. Určite jej to nepadlo dobre. Čo je na tom zsujimave je, že s tým prišiel niekto a deti sa pridali. Existuju teórie o správaní davu, sociálna psychologia (Gustáv Le Bon), ale že sa nato chytajú deti.

Súlad povedal/-a: Dnes je napríklad plno tlstých ženských len preto, že na ne spoločnosť nevyvíja tlak, aby boli štíhle a pekné, čiže zdravé. A plno zženštilých mužov, pretože netreba, aby boli mužmi

Ty si si po sebe prečítal? Prečo by mala spoločnosť vyvíjať akýkoľvek tlak na ženy!?!??! Aby boli pekne a štíhle?!?!?

Ja som vyrastala v 90tych rokoch v čase supermodeliek a s mierami 90-66-100, som si myslela že som tlsta. Tak to ďakujem pekne za taký tlak. A výsledkom tohoto strašného tlaku na ženy je dnešné hnutie proti bodyshamingu, v rámci ktorého aj 150 kg žena je v poriadku. Oba extrémy sú škodlivé. Treba to nechať na prírodu, sama vyselektuje čo je dobre a čo nie. Minimálne v prípade, keď takáto zena bude chcieť otehotnieť alebo si nájsť partnera.

Je sj kopec tlstych muzov. Na nich prečo netreba vyvíjať tlak? Či to je už ok?

Ja nie som za žiaden tlak na kohokoľvek, v zmysle že by mal vyzerať tak či onak. Ja si nepamatam že by sa viedli takéto reči keď som bolo v puberte, vacsina ľudí mala normálnu Váhu. V triede bolo 1-2 deti viem oplacanych, co ani nebolo že obézny. Na gympli si nepamatam jediného chalana alebo dievča, ktoré by dom označila slovom tučný a to nás bolo spolu 34 v triede. Niektorí boli plnsi, niektorí štíhlejší, to je asi všetko. No a potom sa sem začali hrnúť výdobytky civilizácie (západnej) a ľudia prestali používať zdravý rozum.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.