Zora 06.04.2023 17:43 Zobraziť v diskusii

Re: Zpravy z Polska

Marián Servátka: VRAH SLOVÁKOV POĽSKÝM NÁRODNÝM HRDINOM?
Správa, že Narodowy Bank Polski dal vyraziť striebornú pamätnú mincu (10 zlotých) s podobizňou Józefa Kuraša, zvaného Ogieň a nápisom „Konali správne“, mi vyrazila dych, a nielen to. Nie je to prvý pokus zmeniť tvár vraha Slovákov, Židov, Rusínov i Poliakov na severnom Spiši, Orave a na Podhalí. V Zakopanom už pár rokov stojí na čestnom mieste jeho pomník. Na odhalení sa zúčastnil vtedajší prezident L. Kaczyński...
Žijeme v divnom svete: čierne sa stáva bielym, osloboditelia nás neoslobodili, vrahom sa stavajú pomníky, zvrátenosti sa stávajú normou, sú chránené ba propagované, pravda je iba to, čo je zhora dané, iné názory sa netolerujú, za nesprávne postoje sú profesori uvoľňovaní z funkcií, história sa nedopĺňa, ona sa prepisuje, kriví na základe pokynov nových ideológov.
/viac v článku/
https://www.extraplus.sk/clanok/vrah-slovakov-polskym-narodnym-hrdinom


5.4.23
Poľský prezident Duda udelil Zelenskému najvyššie štátne vyznamenanie
Poľský prezident Andrzej Duda v stredu vo Varšave udelil prezidentovi Ukrajiny Volodymyrovi Zelenskému najvyššie štátne vyznamenanie, Rád bielej orlice.
Zelenskyj pripomenul, že najmä s prvých dňoch ruskej invázie na Ukrajinu sa v okolí hraníc Ukrajiny s Poľskom pootvárali dvere a hranice neboli. To označil za začiatok otvorených hraníc medzi oboma krajinami v budúcnosti.
"Žiadne hranice z politického, hospodárskeho a - čo je zvlášť dôležité - historického hľadiska," povedal Zelenskyj, ktorý na prvú oficiálnu návštevu Poľska od začiatku invázie pricestoval s manželkou Olenou Zelenskou.
Duda ocenil Zelenského Rádom bielej orlice za službu, ktorú preukázal bezpečnosti, húževnatosti, obrane ľudských práv a zlepšeniu poľsko-ukrajinských vzťahov.
"Neopustili ste Ukrajinu ani vašich krajanov. Ste príkladom štátneho a národného vodcovstva... Nie je pochýb o tom, že váš prístup v kombinácii s hrdinstvom ukrajinských vojakov zachránili Ukrajinu. Nepochybujeme o tom, že váš prístup vo veľkej miere zachránil Európu pred záplavou ruského imperializmu," uviedol Duda.
"Chcem poďakovať poľskému prezidentovi, vláde a všetkým Poliakom... Vysoko si ceníme vašu podporu," uviedol Zelenskyj. Dodal, že ocenenie si prevzal v menej celého ukrajinského národa a tých, ktorí ho bránia.
Poliakom sa poďakoval aj za prisľúbenú pomoc na náročnej ceste za víťazstvom Ukrajiny. Ukrajinskí utečenci sa podľa jeho slov môžu v susednej krajine (Poľsku) cítiť ako doma vďaka Poliakom.
Poľsko udelilo ochranný štatút približne 1,6 miliónu ukrajinských utečencov, píše DPA s odvolaním sa na Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).
https://www.teraz.sk/zahranicie/zelenskyj-hovoril-o-otvorenych-hranicia/705972-clanok.html


5.4.23
Na americkej základni v poľskom meste Powidz otvorili nový komplex
Americkú základňu pri poľskom meste Powidz rozšírili o nový komplex na údržbu a skladovanie vojenského vybavenia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP.
Nový komplex sa bude používať na skladovanie a údržbu amerického vybavenia a zbraní. Je možné v ňom uskladniť niekoľko tisíc kusov vojenskej techniky vrátanie tankov, bojových vozidiel pechoty či delostreleckých zbraní.
"Mám tu česť... otvoriť ďalšiu investíciu spojenú s posilnením Poľska a tiež posilnením bezpečnosti celého východného krídla NATO," uviedol v stredu na otvorení komplexu poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.
Schopnosť skladovať vybavenie na základni v Powidzi podľa Blaszczaka výrazne skráti reakčný čas amerických síl.
"Systém bezpečnosti, ktorý budujeme, je založený na princípe budovania obranných a odstrašujúcich systémov. Len za niekoľko dní budú americké sily schopné podporiť poľskú armádu. Predovšetkým však samotná skutočnosť, že budujeme a otvárame túto základňu, je dôležitým odstrašujúcim prvkom pre agresora a ukážkou solidarity v Severoatlantickej aliancii," dodal Blaszczak.
Povedal okrem toho, že táto nová základňa ležiaca na stredozápade Poľska vychádza z amerických základní v západnej Európe.
https://www.teraz.sk/zahranicie/polsko-na-americkej-zakladni-v-powidz/705878-clanok.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.