Michaela1 07.04.2023 09:24 Zobraziť v diskusii

Re: Fyzické a psychické násilie (šikanovanie) ako ozdravný proces spoločnosti?

Kajuga povedal/-a: Pokud dáš biorobotvi dobrý důvod ("je to nutné udělat"), pak bude šikanovat velmi poctivě. Nebude to dělat, pokud to bude považováno za kulturně nesprávné. Tady měl dost argumentů na to, že očkování je nutné (od odborníků), takže to šířil dál. Podle mě to do modelu sedí, ale nechci nikoho přesvědčovat.

Myslím, že tady se nejedná přímo nebo jen o šikanu, nýbrž obecně o to, jak nelidského jednání jsou lidé schopni pod vlivem (v tomto případě "odborných") autorit. V případě vynucovaného očkování to vypadá, jako by šlo o jakési kopírování Milgramova experimentu, jen v masovém měřítku a bez vědomí pokusných osob.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Milgramův_experiment

Na samotný problém šikany lze lépe vztáhnout výsledky známého Zimbardova Stanfordského vězeňského experimentu, jímž chtěl Zimbardo prokázat svou tezi, že chování člověka je determinováno rolí, kterou člověk zaujme v sociálním prostředí. Zatímco u Milgrama šlo o výzkum jednání jednotlivce pod tlakem vnější autority po velmi omezenou dobu (kdy člověk bezmyšlenkovitě plní cizí vůli s pocitem, že "je to nutné"), Zimbardův pokus trval mnohem déle (asi 14 dní) a jednání aktérů ovlivňovalo výhradně zadané sociální uspořádání, "role", která jim byla přidělena.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Stanfordský_vězeňský_experiment

Výsledky obou pokusů jsou poměrně důraznou výstrahou pro ty, kdo řešení problému (skutečné) šikany vidí pouze v jakési změně psychického nastavení jednotlivců, a to navíc ve změně odpovídající "lepšímu přizpůsobení" aktuální společenské realitě. Ta totiž může být (a všichni víme, že v současné době je) sama převážně patologická. Je známo, že psychicky zdravý člověk, který se ocitne v blázinci, je považován za většího blázna, než ti skuteční, a jeho "léčba" směřuje k tomu, aby se jim připodobnil.

K odkazovaným experimentům ještě dodávám svůj skromný názor, že jejich výsledky přesáhly své tvůrce do dalšího levelu, protože neetičnost jejich vlastního jednání (provedení traumatizujících psychologických pokusů na lidských bytostech) svědčí o tom, že svou roli vědě oddaných respektovaných odborníků nadřadili úctě k lidskému zdraví a lidské důstojnosti.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.