Peter MMXX 11.04.2023 09:31 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

Minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov sa 10. apríla stretol s vedúcimi diplomatických misií krajín BRICS akreditovaných v Moskve.

🇷🇺🇧🇷🇮🇳🇨🇳🇿🇦 Uskutočnila sa dôkladná výmena názorov o rozvoji a posilňovaní strategického partnerstva v rámci združenia, vrátane zohľadnenia priorít, ktoré určilo juhoafrické predsedníctvo.

Bola vyjadrená spoločná nálada zvýšiť medzinárodnú úlohu BRICS, zvýšiť koordináciu na kľúčových multilaterálnych platformách.

Diskutovalo sa o aktuálnych témach globálnej agendy s dôrazom na neprípustnosť zahmlievania ústrednej úlohy OSN.

Počas stretnutia bol opätovne potvrdený záväzok k multipolárnemu svetovému poriadku založenému na rešpektovaní medzinárodného práva a suverénnej voľbe vlastnej cesty rozvoja.

Bol zaznamenaný rastúci záujem širokého spektra krajín o spoluprácu so skupinou BRICS, ktorá je v súčasnosti považovaná za strážcu skutočného multilateralizmu.

SV Lavrov zdôraznil potrebu spoločného úsilia odolať deštruktívnym akciám na zničenie existujúcej bezpečnostnej architektúry, podniknutým v súlade s neokoloniálnou politikou západných krajín.

Minister informoval partnerov o hlavných ustanoveniach novej verzie Koncepcie zahraničnej politiky Ruskej federácie, schválenej prezidentom Ruska Vladimirom Putinom 31. marca 2023, ktorá odráža víziu multipolárneho svetového poriadku, ako aj tzv. záujem o rozšírenie spolupráce v rámci BRICS.

https://t.me/MID_Russia/26919

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.