jozi 12.04.2023 16:37 Zobraziť v diskusii

Re: Zaujímavé odkazy

orimak1 povedal/-a: aké sú tam celkové pomery pri výkonoch a ako je riešená frekvencia . Totiž testované , pracovné náradia, čo sú v ukážke používané majú svoj vlastný výkon , napätie 220V a spravne fungujú pri frekvencii 50Hz.

Uvažuješ správne - nemá tam nijako stabilizovanú frekvenciu výstupného napätia (v prípade videa závislá od otáčok rotora) ani jeho hodnotu.
Prechodom permanentného magnetu okolo statorovej cievky sa vygeneruje nejaké napätie, veľkosť ktorého bude úmerná rýchlosti toho prechodu (rýchlosti zmeny magnetického toku v čase). Ak na začiatku rotor roztočí príliš pomaly, výstupné napätie bude natoľko nízke, že nevybudí elektromotor aby pokračoval v práci. Ak ho roztočí prirýchlo, napätie bude natoľko vysoké, že izolácia vinutí toho 220V motora to nemusí dať. Povedzme však, že nájde nejaké optimálne otáčky, kedy sa mu to rozbehne.
Každá akcia vyvoláva reakciu, to platí aj tu. Akonáhle by ten rozbehnutý generátor zaťažil, väčší prúd odoberaný zo statorových cievok by indukovaným magnetickým poľom zväčšil pôsobenie proti magnetom na rotore, čiže rotor by spomalil a sme späť v predchádzajúcom bode.
Žiaľ, tadiaľto cesta nevedie. Ak by to malo ísť cestou točivý pohon+generátor, ako nádejnejší by som videl magnetický pohon. Prípadne nejaký oscilačný motor (v zmysle kondenzátormi vyladené vinutia do oscilácie pri nejakých otáčkach, takže motor vtedy pracuje ale "nepapá").

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.