Zora 13.04.2023 17:56 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Anglie

Štúdia: Britský mäsopriemysel priamo prispieva k odlesňovaniu Amazónie
/.../
V správe environmentalistov sa napríklad spomína farma v brazílskom štáte Mato Grosso, na ktorej pozemkoch bolo vlani vypálených 400 hektárov lesných porastov. Na tomto území podľa odhadov rástlo zhruba 220.000 stromov.
Práve táto farma dodáva sóju spoločnosti Cargill a tá ju ďalej vyváža do ďalších krajín vrátane Británie. Cargill sa podieľa na importe sóje do Spojeného kráľovstva až 70 percentami. Tri štvrtiny týchto dodávok odchádzajú z brazílskeho prístavu Santarem.
Spomínanú farmu v Mato Grosso už pred niekoľkými rokmi vyšetrovali brazílske úrady pre podozrenie z nelegálneho odlesňovania a Cargill s ňou následne prerušil spoluprácu. Vlani ju však opäť obnovil, píše Sky News. Sója importovaná do Británie sa využíva ako hlavná prísada do krmív pre zvieratá, najmä pre kurčatá a ošípané.
Cargill je čiastočným vlastníkom spoločnosti Avara Foods, ktorá je najväčším britským producentom kuracieho mäsa. Táto firma dostáva od Cargillu dodávky krmiva a následne zásobuje kuracinou britské reťazce supermarketov a reštaurácií vrátane spoločností Tesco, Asdy, Lidl, Sainsbury's, Morrisons, McDonald's, KFC a Nando's, píše Sky News.
https://www.teraz.sk/zahranicie/studia-britsky-masopriemysel-priamo/707357-clanok.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.