Peter MMXX 15.04.2023 07:52 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Latinské Ameriky

The Washington Post: "Západ dúfal, že Lula bude partnerom, no on má svoje vlastné plány"

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva sa v prvých mesiacoch vo funkcii odmietol pripojiť k prezidentovi Bidenovi v odsúdení ruskej invázie na Ukrajinu, dovolil iránskym vojnovým lodiam zakotviť v Rio de Janeiro a vyslal vysokého poradcu na stretnutie s venezuelským silákom Nicolásom. Maduro.

V piatok Lula zamieri do Pekingu, finále trojdňovej cesty do Číny. Viac ako 200 brazílskych obchodných lídrov zamierilo do Číny pred Lulovým príchodom, aby uhasili záplavu obchodov, ktoré priblížia Brazíliu jej najväčšiemu obchodnému partnerovi v čase, keď sú vzťahy medzi Washingtonom a Pekingom čoraz napätejšie.

Lulov plán bude zahŕňať zastávku v šanghajskom zariadení Huawei, telekomunikačného giganta, na ktorý sa vzťahujú americké sankcie.

Lulovo minuloročné volebné víťazstvo nad Jairom Bolsonarom, bývalým vojenským dôstojníkom obdivujúcim diktatúru, ktorý sa pripojil k prezidentovi Donaldovi Trumpovi a globálnej pravici, podporilo západný optimizmus, že najľudnatejší národ Latinskej Ameriky by mohol byť partnerom pri presadzovaní demokratických noriem na západnej pologuli. mimo .
Namiesto toho Lula pripomína svetu svoj prístup k zahraničnej politike – ktorý, v súlade s jeho prvým pôsobením v úrade, uprednostňuje pragmatizmus a dialóg a neprejavuje žiadne obavy z toho, či si znepriatelí Washington alebo Západ.
https://t.me/BellumActaNews/94035

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.