Milo 15.04.2023 10:42 Zobraziť v diskusii

Re: Eutanásie aneb jak doporučit sebevraždu

Holandská vláda schválila eutanáziu pre deti vo veku do 12 rokov

Deti vo veku viac ako 12 rokov už môžu požiadať o eutanáziu, povinný je však rodičovský súhlas až dovtedy, kým nedosiahnu 16 rokov.

Haag 15. apríla (TASR) - Holandská vláda v piatok schválila eutanáziu pre deti vo veku do 12 rokov. Umožní tým milosrdnú smrť pre malé deti, ktoré "neznesiteľne a beznádejne" trpia. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Deti vo veku viac ako 12 rokov už môžu požiadať o eutanáziu, povinný je však rodičovský súhlas až dovtedy, kým nedosiahnu 16 rokov. Legálne je to aj pre deti do jedného roka, tiež so súhlasom rodičov.

Nové rozhodnutie kabinetu prišlo po rokoch žiadostí holandských lekárov, ktorí apelovali, aby sa znížila súčasná veková hranica pre eutanáziu 12 a viac rokov.

https://www.teraz.sk/zahranicie/holandsko-vlada-schvalila-eutanaziu/707867-clanok.html

--

Macron chce špecifický zákon o eutanázii do konca tohto leta
.
Brusel/Paríž 3. apríla (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok oznámil, že od vlády "do konca leta" očakáva návrh zákona o asistovanom umieraní. Zákon má byť výsledkom procesu priamych konzultácií s občanmi o eutanázii, ktorý Macron spustil vlani v septembri, informuje spravodajca TASR.

Agentúra AFP informovala, že Macron chce týmto zákonom splniť odporúčania občanov. Konzultácie s občianskou spoločnosťou vyústili do záverov podporujúcich "aktívnu pomoc" pri umieraní za určitých špecifických podmienok.

Francúzska legislatíva v súčasnosti zakazuje eutanáziu a asistovanú samovraždu, od roku 2016 však umožňuje opatrovateľom trvalo "pod vplyvom liekov" utišovať pacientov, ktorí sú blízko smrti a ktorí trpia veľkými bolesťami.

Macron spresnil, že chce vytvoriť "francúzsky model eutanázie" do konca tohto leta a poveril vládu a parlament, aby rozhodli o obsahu zákona, ktorý musí stanoviť jasné obmedzenia. Medzi ne patrí potreba zaručiť "jasný a slobodný prejav vôle" podstúpiť asistované ukončenie života, možnosť rozmyslieť si túto voľbu a dôraz na neliečiteľnosť duševného či fyzického utrpenia žiadateľov o eutanáziu. Prezident zároveň vylúčil aj eutanáziu v prípade maloletých pacientov.

V rámci EÚ je eutanázia legálna v piatich členských krajinách: v Belgicku, Holandsku, Luxembursku, Nemecku a v Španielsku.

https://www.teraz.sk/zahranicie/macron-chce-specificky-zakon-o-eutan/705477-clanok.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.