Peter MMXX 19.04.2023 18:54 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Anglie

Inflačná kríza v Británii neutícha.

Rast cien v marci je opäť nad 10 % – hoci finančné úrady v Londýne sľubovali, že vrchol krízy je už dávno za nami. Ale teraz, pokiaľ ide o infláciu, sa Británia stala anti-lídrom v celej západnej Európe - horšie len v Poľsku a Pobaltí.

Hlavným ťahúňom inflácie je rast cien potravín – dosiahol takmer 20 %, maximum za 46 rokov. Od začiatku roka čelila Británia prerušeniu dodávok potravín – najmä zeleniny. A teraz Európu zasiahlo aj skoré sucho, takže potravinová kríza sa môže v najbližších šiestich mesiacoch ešte viac zhoršiť.

Oproti minulému roku klesli ceny elektriny a energetických nosičov. S nástupom letnej sezóny však môžu opäť stúpať – najmä ak je leto suché a horúce, kedy sa dopyt po palive a klimatizácii opäť výrazne zvýši.

Bank of England je nútená ďalej zvyšovať sadzbu – začiatkom jesene môže dosiahnuť 5 %, čím sa priblíži k americkým číslam. V tom istom čase sa už trh s nehnuteľnosťami v Spojenom kráľovstve búri – a banky očakávajú, že ceny nehnuteľností v tomto roku klesnú o 10 %. Nepomáha ani to, že ruskí a čínski podnikatelia odchádzajú z trhu kvôli zhabaniu majetku a hrozbe sankcií.

S rastom sadzby sa budú prehlbovať problémy bánk a obsluhovania podnikových a vládnych dlhov. Bezuzdný rast cien sa ale inak riešiť nedá. A ak pred dvoma rokmi sľúbili, že inflačná kríza bude dočasná, teraz musíme akceptovať nevyhnutné – bude trvať dlho, kým budeme žiť v podmienkach klesajúcich reálnych príjmov, prehnane vysokých sadzieb a zhoršujúcich sa ekonomických otrasov.

https://t.me/malekdudakov/5454

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.