Milo 19.04.2023 21:22 Zobraziť v diskusii

Re: Zpravy z Polska

Nemecký prezident Steinmeier predniesol 19. apríla 2023 slávnostnú reč vo Varšave k 80. výročiu povstania vo Varšavskom ghette. Zúčastnili sa prezidenti Poľska Andrzej Duda a prezident Izraela Isaac Herzog (jeho otec Chaim Herzog bol v rokoch 1983–1993 izraelským prezidentom).
Svoju reč začal Steinmeier v jidiš, nemeckí komentátori to nazvali historickým okamihom.


"ZEIT GEZUNT CHAVEYRIM UN FREIND, ZEI GEZUNT YIDDISH FOLK, DERLOZT NISHT MER ZU AZELCHE CHURBOYNES."
("Zbohom, priatelia. Zbohom, židovský ľud. Už nikdy viac nedopusťte, aby sa stala takáto katastrofa.").

[...]

75 rokov po založení štátu Izrael, takmer 60 rokov po liste poľských biskupov, viac ako 50 rokov po pokľaknutí Willyho Brandta na tomto námestí, takmer 40 rokov po prvej štátnej návšteve Izraela v Nemecku, ktorú uskutočnil váš otec Chaim Herzog, stojíme dnes, drahý Andrzej, drahý Buji, na tomto historickom mieste, na pamiatku zavraždených a v zodpovednosti za zázrak zmierenia. Viem, že nás všetkých troch spája toto jediné vyznanie: Musíme a chceme zachovať dielo zmierenia a viesť ho do budúcnosti.

[...]

Vladimír Putin svojím útokom na mierovú, demokratickú susednú krajinu, ktorým porušil medzinárodné právo, zosmiešnil tieto hodnoty a zničil základy nášho európskeho bezpečnostného poriadku. Ruský prezident porušil medzinárodné právo, spochybnil hranice a dopustil sa krádeže krajiny. Táto vojna prináša obyvateľom Ukrajiny nesmierne utrpenie, násilie, ničenie a smrť.

Vy v Poľsku, vy v Izraeli, vy zo svojej histórie viete, že za slobodu a nezávislosť treba bojovať a brániť ju. Viete, aké dôležité je pre demokraciu brániť sa.

Ale aj my Nemci sme sa poučili z našich dejín. Už nikdy viac, to znamená, že v Európe nesmie dôjsť k zločineckej agresívnej vojne, akú vedie Rusko proti Ukrajine. Už nikdy viac, to znamená: stojíme pevne na strane Ukrajiny - spolu s Poľskom a ďalšími spojencami. Podporujeme Ukrajinu humanitárne, politicky a vojensky - spolu s Poľskom a našimi spojencami. Už nikdy viac, to znamená: My, liberálne demokracie, sme silní, keď konáme spoločne a jednotne.

To mám na mysli, keď hovorím o našej zodpovednosti pred dejinami. My Nemci si túto zodpovednosť za obranu mieru a slobody plníme. A som presvedčený, že naše krajiny, naše liberálne demokracie, sa v posledných mesiacoch ešte viac zblížili a že naše priateľstvo je teraz postavené na ešte pevnejších základoch.

Tu na tomto námestí, vedľa pamätníka povstania vo varšavskom gete, stojím pred vami v smútku a pokore. Uznávam našu zodpovednosť za zločiny minulosti a našu zodpovednosť za spoločnú budúcnosť!

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.