Zora 19.04.2023 23:31 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Afriky

Pre lepšiu orientáciu:

8.4.23
Čad vyhosťuje nemeckého veľvyslanca za nezdvorilý prístup
Nemecký veľvyslanec Jan Christian Gordon Kricke bol v Čade vyhlásený za nežiadúcu osobu a do 48 musí opustiť túto africkú krajinu opustiť. Oznámila to v piatok čadská vláda a ako dôvod uviedla nezdvorilý prístup a nedodržiavanie diplomatických zvyklostí.
Vláda oficiálny dôvod jeho vyhostenia neuviedla a zdroj z nemeckého ministerstva zahraničných vecí uviedol, že ministerstvo nebolo oficiálne kontaktované.
Zdroj z prostredia čadskej vláde pre AFP povedal, že Kricke bol obzvlášť obviňovaný z častého zasahovania do záležitostí vedenia tejto krajiny a tiež bol terčom kritiky za svoje sporné vyjadrenia. Viackrát bol už v tejto súvislosti upozornený.
Kricke je veľvyslancom Nemecka v Čade od júla 2021. Predtým pôsobil ako veľvyslanec v Nigeri, na Filipínach a bol aj špeciálnym zástupcom Nemecka pre Sahel.
V Čade v apríli 2021 prevzal moc šéf vojenskej junty Mahamat Idriss Déby po tom, ako jeho otec - dlhoročný prezident Idriss Déby, prišiel o život v bojoch s povstalcami, pripomína AFP. Junta pôvodne sľúbila, že moc odovzdá civilnej vláde.
https://www.teraz.sk/zahranicie/cad-vyhostuje-nemeckeho-velvyslanca/706454-clanok.html

hneď vedľa /na mape vpravo/

19.4.23
Nemecko pozastavilo evakuáciu obyvateľov zo Sudánu, tvrdia médiá
V dôsledku bojov v sudánskej metropole Chartúm musela nemecká armáda pozastaviť operáciu na evakuáciu asi 150 nemeckých občanov z africkej krajiny.
Nemecký týždenník Der Spiegel s odvolaním sa na nemenované zdroje uviedol, že nemecké vzdušné sily (Luftwaffe) vyslali na túto misiu v stredu ráno tri vojenské transportné lietadlá A400M, ktoré pristáli v Grécku na doplnenie paliva.
Nemecká armáda neskôr misiu prerušila pre správy, že v Chartúme sa opäť obnovili boje a vzdušné útoky. Nemecké ministerstvo obrany a zahraničných vecí bezprostredne nereagovali na žiadosti médií o vyjadrenie.
Boje medzi sudánskou armádou a polovojenskými silami si od soboty vyžiadali životy približne 200 ľudí. Dovtedajší niekoľkotýždňový zápas o moc sa zmenil na krvavé boje, ktoré prebiehajú v zaľudnených štvrtiach metropoly Chartúm a aj v iných mestách.
Zahraničné veľmoci vrátane Spojených štátov vyzývajú na mier medzi sudánskou armádou a polovojenskými silami v súvislosti s obavami o zhoršenie humanitárnej situácie.
https://www.teraz.sk/zahranicie/nemecko-pozastavilo-evakuaciu-obyvatel/708827-clanok.html

Japonsko pripravuje evakuáciu svojich občanov zo Sudánu
Japonsko sa pripravuje na evakuáciu svojich občanov zo Sudánu, informovala v stredu vláda. Tokio ako prvé verejne oznámilo plán na stiahnutie svojich štátnych príslušníkov z krajiny zmietajúcej sa v konflikte.
V Sudáne sa nachádza 60 japonských občanov vrátane pracovníkov veľvyslanectva, uviedol hovorca vlády Hirokazu Macuno. Japonské ministerstvo obrany už začalo "potrebné prípravy" na evakuáciu, povedal na mimoriadnej tlačovej konferencii.
/.../
Ostatné krajiny svojich občanov v Sudáne vyzvali, aby sa skontaktovali s veľvyslanectvami a poskytli im svoje údaje.
"Vzhľadom na neistú bezpečnostnú situáciu v Chartúme a zatvorenie letiska nie sú žiadne plány na evakuáciu, ktorú by koordinovala americká vláda," napísalo v tvíte veľvyslanectvo USA. Americkým občanom odporúča, aby sa zdržiavali vo vnútri budov a ďalej od okien.
https://www.teraz.sk/zahranicie/japonsko-pripravuje-evakuaciu-svojich-o/708772-clanok.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.