Zora 21.04.2023 12:56 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Rakúska

"Útok sa stal v stanici metra Jägerstrasse v štvrti Brigittenau."
Presnejšie ide o stanicu metra U6.

Jäger = poľovník, lovec, horár.

Útočila skupina ľudí, policajti však chytili jedného 24-ročného Alžírčana.

"Keď sa policajti dostali na miesto, po útočníkoch a zbraniach sa zľahla zem. Policajti poskytli prvú pomoc vážne zranenému, ktorého previezli do nemocnice. Zároveň sa začalo pátranie po páchateľoch.
Jeden z podozrivých skočil do takzvaného Dunajského kanála, regulovaného bočného ramena Dunaja, len čo zbadal políciu. Neďaleko mosta Friedensbrücke /pozn. Frieden = mier/ ale policajti 24-ročného podchladeného Alžírčana vytiahli z vody a zadržali ho."
https://spravy.rtvs.sk/2023/04/muza-vo-viedenskom-metre-napadli-macetami-viaceri-muzi-zraneniam-podlahol/


Brigittenau je rušná multikultúrna štvrť s tureckými a balkánskymi reštauráciami v okolí námestia Wallensteinplatz. Popri ramene Dunaja Donaukanal sa tiahne zelená promenáda a v tejto oblasti sa nachádza aj obrovský upravovaný park Augarten s dvomi mohutnými betónovými protilietadlovými vežami z druhej svetovej vojny. Dlhoročný podnik Vindobona hostí kabaretné a komediálne predstavenia. Obrovské nákupné stredisko Millennium City zas ponúka obchodné reťazce a multiplexové kino.
https://de.wikipedia.org/wiki/Brigittenau
https://en.wikipedia.org/wiki/Brigittenau

stanica metra U6
https://de.wikipedia.org/wiki/U-Bahn-Station_Jägerstraße
Jägerstrasse tam križuje Leipziger Strasse pomenovaná (1899) na pamiatku bitky národov pri Lipsku (16. – 19. októbra 1813).
https://www.geschichtewiki.wien.gv.at/Leipziger_Straße
https://sk.wikipedia.org/wiki/Bitka_národov

V štrvti Brigittenau sa blízko U6 nachádza aj adresa Meldemannstraße 27 /mužská ubytovňa/, na ktorej žil Adolf Hitler v rokoch 1910 - 1913.
Podľa policajných registračných spisov Adolf Hitler – v tom čase nezamestnaný a živiaci sa predajom svojich obrazov – býval v internáte tri roky, od 9. februára 1910 do 24. mája 1913. Presťahoval sa z útulku pre bezdomovcov v Meidlingu, kde býval od decembra 1909, a po získaní dedičstva po otcovi sa v roku 1913 presťahoval do Mníchova.
Zdá sa, že samotný Hitler neuviedol žiadne podrobnosti o svojom každodennom živote vo Viedni, no viacerí jeho spoluobyvatelia neskôr zverejnili svoje spomienky na Hitlerov pobyt v internáte. Uvádzajú, že každé ráno čítal noviny v nefajčiarskej časti čitárne, kde aj maľoval, diskutoval o politike s ostatnými obyvateľmi a mal prejavy.
Medzi mužmi, ktorí písali o Hitlerovom sídle v internáte, bol aj Reinhold Hanisch, tulák a robotník na čiastočný úväzok, ktorý za nejasných okolností zomrel v roku 1937 vo väzení a ktorého spomienky boli publikované v roku 1939 v The New Republic; Karl Honisch, ktorý v roku 1938 napísal správu pre archív nacistickej strany; Josef Greiner, robotník, ktorý v rokoch 1938 a 1947 vydal útle memoáre; a anonym, ktorý písal správy, ktoré sa v 30. rokoch objavovali v českých novinách.
Ďalšími spoluobyvateľmi internátu, s ktorými bol Hitler prepojený, boli jeho židovskí priatelia Eduard Löffner a Josef Neumann, viedenský drogista Rudolf Häusler, ktorý sa v roku 1913 presťahoval s Hitlerom do Mníchova, a konkurenčný maliar Karl Leidenroth.
https://en.wikipedia.org/wiki/Meldemannstraße_dormitory


Je zaujímavé pozrieť si mapu, kde akoby v jednej cca 2 km línii sú U6, adresa, na ktorej býval Hitler, Millennium City a islamské centrum na druhom brehu za mostom /štvrť Floridsdorf/.
Isl. centrum navrhol a postavil architekt Richard Lugner, u nás známy najmä vďaka viedenskému Plesu v opere.
https://millennium-city.at/en/about-millennium-city/
https://www.izwien.at/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Islámské_centrum_Vídeň
https://de.wikipedia.org/wiki/Islamisches_Zentrum_Wien


A toto máme za humnami ... Niektorí aj doslova.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.