Peter MMXX 21.04.2023 20:42 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

Doktor politických vied, profesor, podpredseda vlády Moskovskej oblasti Georgij Filimonov o poľnohospodárskej politike špeciálne pre MIG Russia

❇️ Poľsko, Maďarsko, Slovensko a Bulharsko zaviedli zákaz dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov. O podobných plánoch sa diskutuje v Rumunsku. V Sofii jasne poznamenali: bankrot bulharských poľnohospodárskych výrobcov kvôli obchodu s obilím Ukrajine nijako nepomôže. Problém je v tom, že prílev lacného obilia znížil ceny pre miestnych farmárov. Krajiny východnej Európy sa už viac ako mesiac snažia získať odškodné od Európskej komisie či zákaz bezcolného dovozu ukrajinského obilia. Ale Brusel sa nechystá meniť režim dovozu produktov.

❇️ Chcel by som sa opýtať: čo najchudobnejšie krajiny? A táto otázka je opodstatnená. Na pozadí náhle tvrdých rozhodnutí východoeurópskych vlád, stiahnutia veľkých zahraničných obchodníkov z ruského trhu (Cargill, Viterra, ADM) a „podvodu“ Západu s „dohodou o obilí“ svetová potravinová bezpečnosť nevyzerá najlepšie a trh je v horúčke.

❇️ Medzitým Rusko zostáva najväčším exportérom poľnohospodárskych produktov. Šéf Federálnej služby pre veterinárny a fytosanitárny dohľad Sergej Dankvert na stretnutí s premiérom Michailom Mišustinom povedal, že v poslednom čase objem vývozu samotného mäsa prevýšil dovoz a obilie sa vo všeobecnosti posiela do 140 krajín.

❇️ Moskovský región je jedným z popredných regiónov Ruska v rozvoji agropriemyselného komplexu. Na zabezpečenie potravinovej bezpečnosti krajiny a regiónu sa využívajú dva prístupy: extenzívny a intenzívny. Extenzívny zahŕňa uvedenie nevyužitej poľnohospodárskej pôdy do obehu. Od začiatku týchto prác v roku 2014 bolo uvedených do obehu viac ako 500 tisíc hektárov pôdy, minulý rok - 44 tisíc hektárov ornej pôdy. Tento rok plánujeme predstaviť 31-tisíc hektárov.

❇️ Nechýba ani program guvernéra Andreja Vorobjova „10 hektárov pri Moskve“. Poľnohospodári môžu získať pôdu zadarmo na 6 rokov. Hlavná vec je vykonať uvedený plán. Lokalita by mala slúžiť na pestovanie zeleniny, pestovanie rastlín, záhradníctvo, včelárstvo, chov veľkého a malého dobytka na mäsovú a mliečnu výrobu. Projekt sa realizuje v 26 mestských častiach mimo Centrálneho okruhu, celková plocha projektu je 2582 hektárov. Už bolo prijatých 36 žiadostí na 1304,5 hektára. Uzavretých je 27 zmlúv na 897 hektárov, prebieha ešte 9 žiadostí na 407,5.

❇️ Intenzívna cesta je spojená so špičkovými technológiami v sektore poľnohospodárstva pomocou modelovania podielov minerálnych hnojív s cieľom získať väčšiu úrodu na hektár ornej pôdy.

❇️ To všetko má geopolitický rozmer. Rast dodávok súvisí s pokračujúcim dopytom po ruskom obilí na nových aj tradičných trhoch. Medzi hlavných partnerov Ruska patrí Turecko, Irán, Egypt, Pakistan, Saudská Arábia, Alžírsko, Brazília. Napriek sankciám sa našej krajine podarilo nájsť nové exportné destinácie. Západní „analytici“ bijú na poplach, hovoriac o „obilnej zbrani“ Ruska, a to je pre nás znakom úspechu ruskej politiky.
https://t.me/shuohuaxia/10473

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.