Zora 23.04.2023 08:33 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Německa

22.4.23

V Nemecku pristálo ruské lietadlo so špeciálnym povolením
V Berlíne v sobotu pristálo ruské lietadlo so špeciálnym diplomatickým povolením. Pre agentúru DPA to povedal hovorca nemeckých vzdušných síl, informuje TASR.
Lietadlo odletelo do Berlína z Moskvy. Hovorca neuviedol žiadne podrobnosti o pasažieroch či náklade predmetného lietadla.
Daný let vzbudil v sobotu záujem na sociálnych sieťach, všíma si DPA.
Ruské lietadlá v súčasnosti pristávajú v krajinách EÚ iba mimoriadne sporadicky. Členské štáty Únie sa totiž vlani po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu rozhodli uzavrieť svoj vzdušný priestor a letiská pre ruské lietadlá.
https://www.teraz.sk/zahranicie/v-nemecku-pristalo-ruske-lietadlo-so-/709472-clanok.html


Rusko tvrdí, že Nemecko hromadne vyhostilo ruských diplomatov
Ruské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu uviedlo, že Nemecko sa rozhodlo vyhostiť ďalších ruských diplomatov. Berlín to zatiaľ nepotvrdil. TASR správu prevzala z agentúr Reuters a DPA.
"Nemecké úrady prijali rozhodnutie o ďalšom hromadnom vyhostení zamestnancov ruských diplomatických misií v Nemecku. Dôrazne odsudzujeme tieto kroky Berlína, ktorý naďalej vzdorovito ničí celú škálu rusko-nemeckých vzťahov," povedala hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová.
Nespresnila však, koľko ruských diplomatov sa Berlín rozhodol vyhostiť. Podľa DPA nie je jasné, či vyhostení diplomati už opustili Nemecko.
Zacharovová dodala, že Moskva vzhľadom na toto rozhodnutie prijme odvetné opatrenia – vyhostí z Ruska nemeckých diplomatov a obmedzí maximálny počet zamestnancov nemeckých diplomatických misií v Rusku.
DPA pripomína, že v sobotu pristálo v Berlíne ruské lietadlo so špeciálnym diplomatickým povolením. Nie sú však známe podrobnosti o pasažieroch či náklade predmetného lietadla.
https://www.teraz.sk/zahranicie/rusko-tvrdi-ze-nemecko-hromadne-vyhos/709496-clanok.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.