Peter MMXX 24.04.2023 23:32 Zobraziť v diskusii

Re: Blízky východ

Sýriak požaduje od Washingtonu kompenzáciu za nelegálny vývoz ropy – ministerstvo zahraničia

BEJRÚT 23. apríla /TASS/. Sýria nalieha na medzinárodné spoločenstvo, aby ukončilo systémové drancovanie svojho prírodného bohatstva zo strany Spojených štátov a ich polovojenských zástupcov, uviedlo vo svojom vyhlásení ministerstvo zahraničných vecí krajiny.
 
"Sýria odsudzuje kroky amerických okupačných síl a požaduje kompenzáciu za ekonomickú stratu spôsobenú nelegálnym vývozom ropy z polí na severovýchode krajiny," uviedlo ministerstvo, citované tlačovou agentúrou SANA. "Plienenie prírodného bohatstva, ktoré patrí sýrskemu národu, je v rozpore s medzinárodným humanitárnym právom a vedie k ochudobneniu a utrpeniu občanov," poznamenalo ministerstvo.
 
"USA by mali prestať podporovať teroristické a separatistické tímy a stiahnuť jednotky zo sýrskeho územia," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí. Niekoľko veľkých dávok sýrskej ropy bolo od začiatku apríla prevezených do Iraku a Turecka, dodala. Podľa ministerstva boli straty Sýrie v ropnom a plynárenskom sektore ku koncu roka 2022 na úrovni 107,1 miliardy dolárov.

Damascus demands compensation from Washington for illegal oil export — Foreign Ministry - World - TASS

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.