Kancelar 25.04.2023 10:05 Zobraziť v diskusii

Re: Blízky východ

https://www.rt.com/news/575280-us-prisons-iraq-recruiting-terrorists/

Americké väznice boli "náborovými miestami" pre teroristov - bývalý väzeň z Abú Ghrajbu pre RT

USA sľúbili Iraku demokraciu, ale namiesto toho ho zničili masovým zabíjaním a náboženskými spormi, povedal Nael Kamel.

Americké sľuby o demokracii v Iraku, ktoré prišli s inváznymi silami v roku 2003, sa premenili len na masové zabíjanie, represie a mučenie v amerických väzniciach, povedal pre RT bývalý väzeň z Abú Ghraibu Duraid Nael Kamel.

Kamela zatkli a najprv poslali do neslávne známej väznice Abú Ghrajb, neskôr ho previezli do Camp Bucca. Podľa jeho vlastných slov ho Američania zatkli za to, že na kameru zaznamenával ich zásahy proti miestnemu obyvateľstvu a nevyberané zabíjanie.

"Nikdy sme nevideli žiadnu slobodu alebo demokraciu, len nerozlišujúce zabíjanie," povedal Kamel a dodal, že americké jednotky a s nimi spojené iracké orgány začali zatýkať ľudí "náhodne" a "nikto nevedel prečo". Osobne videl "ľudí, ktorí natočili, ako sa útočníci nechali zlikvidovať", a zaznamenal dôkazy, povedal Kamel pre RT a dodal, že mal aj "zábery ostreľovačov sediacich na streche a strieľajúcich ľudí ako dobytok".

Američania vnikali do domov a vraždili ľudí "otvorene na uliciach", ako aj podnikali "nálety na celé komunity a mestá na predmestiach Bagdadu", vysvetlil a poznamenal, že to vyvolalo vzburu proti inváznym silám.

Kamel sa potom zapojil do hnutia odporu v jednej z irackých provincií, ale väčšinou sa venoval zaznamenávaniu zverstiev páchaných USA. "Na rozdiel od toho, čo hovoria Američania, to bol iracký ľud, kto sa im postavil na odpor, nie nejaké disidentské frakcie," povedal.

Kamela zatkli, keď sa vrátil do Bagdadu a ubytoval sa v dome svojho brata. Priamo z terasy domu ho priletel zobrať americký vrtuľník, potom ho previezli v "nejakom koši zavesenom na hákoch". Američania ho potom obvinili, že je "terorista".

"Pred príchodom [Američanov] sme ani nevedeli, čo je terorizmus," tvrdí Kamel. Američania si len vymýšľali obvinenia, ktoré "nemali nič spoločné s realitou", povedal a dodal, že v rovnakej situácii boli "tisíce ľudí".

Podľa bývalého väzňa sa v jeho prípade neuskutočnilo žiadne skutočné vyšetrovanie, iba zlé zaobchádzanie zo strany amerických väzniteľov. Tvrdí, že väzenskí dozorcovia naňho nasadili policajné psy a nútili ho, aby sa s nimi "rozprával", pričom si prikladal hlavu k ich náhubkom. Polievali ho tiež vodou a bili palicami, pričom niektoré z nich viedli k zlomeným rebrám.

Neskôr ho previezli do Camp Bucca, ďalšej neslávne známej americkej základne používanej ako internačný tábor v Iraku. Podľa Kamela tam bolo celé krídlo pre radikálov a samotný tábor slúžil ako "náborové miesto pre militantov". Muž tiež trval na tom, že to boli USA, ktoré začali náboženské spory, ktoré "zničili" Irak.

Američania v tábore Bucca oddelili sunnitov od šiitov a držali ich od seba. Vo všetkých týchto zariadeniach boli ľudia, ktorí "mučili väzňov a vymývali im mozgy" tým, že hovorili o náboženských "frakciách". Bol to "prvý krok k organizovaniu náboženských škôl vo väznici," dodal.

Podľa Kamela prešli americkými väznicami "státisíce Iračanov".

"Američania ich zbavili práv a nedovolia im za ne bojovať ani teraz," dodal. Samotného muža prepustili na slobodu 14 mesiacov po jeho zatknutí. Americké úrady ho prinútili podpísať dokument, ktorý mu zakazuje podávať akékoľvek sťažnosti alebo zverejňovať vyhlásenia o vnútornom fungovaní väznice, v ktorej sa nachádzal. Dvaja jeho bratia boli zatknutí a skončili tiež v tábore Bucca. Podľa Kamela jeden z nich zomrel a druhý zostal zmrzačený.

"Američania nás prišli zničiť, nie priniesť slobodu a demokraciu," uzavrel.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.