Peter MMXX 26.04.2023 16:16 Zobraziť v diskusii

Re: Krachujúce banky

Očakáva sa, že First Republic Bank bude zabavená vládou USA

  1. apríla 2023
     
    Očakáva sa, že First Republic Bank ($FRC) bude zabavená vládou USA, uvádza správa Fox Business Network. Podľa Charlesa Gasparina z Foxu bankári pracujúci s First Republic hovoria, že očakávajú prípadnú vládnu nútenú správu pre chorú banku. Stane sa tak potom, čo vyčerpá riešenia súkromného sektora, ako je predaj aktív a nájdenie kupca, pričom oboje sa „zdajú ťažké“.
     
    First Republic prišla v prvom štvrťroku tohto roka o viac ako 40 percent svojich vkladov, približne 72 miliárd dolárov. Jej akcie ku koncu utorka klesli takmer o 50 percent. Vyplýva to z pondelkového oznámenia banky.
     
    Banka zaznamenala rekordný pokles za posledný mesiac a pol, najmä od zatvorenia banky Silicon Valley v marci. Problémy má aj viacero veľkých bánk, no vyzerá to tak, že prvá republika čoskoro padne do rúk americkej vlády.
     
    Charles Gasparino z Fox Business tiež dodáva,že predstavitelia veľkých bánk verili, že Fed bol minulý týždeň pripravený prevziať FRC - tesne predtým, ako oznámenie o hospodárení spôsobilo prepad jej akcií."
     
    Prevzatie ešte nie je definitívne, podľa Gašparina je však veľmi pravdepodobné, že k nemu dôjde. Akcionári od včera žalujú aj banku. Obviňujú banku, že zatajuje, ako rastúce úrokové sadzby ovplyvňujú obchodné modely tým, že podnecujú exodus vkladov.
     
    First Republic Bank Expected to be Seized by US Government (watcher.guru)

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.