Peter MMXX 28.04.2023 21:33 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

Alexander Dugin...

Putin prešiel za 23 rokov dlhú cestu od prvých opatrných, ale rozhodných pokusov obnoviť ruskú suverenitu ako štátu, takmer úplne stratenú v 90. rokoch, keď uznal, že Rusko (hoci suverénne) je súčasťou západného sveta, súčasťou Európy (od Lisabonu po Vladivostok) a rámcovo zdieľa západné hodnoty, pravidlá a postoje, k čelnému stretu s kolektívnym Západom, otvorene odmietajúc jeho hegemóniu, no odmietajúc uznať jeho hodnoty, princípy a pravidlá ako univerzálne a Ruskom striktne akceptované.

Putinov podpis 31. marca 2023 s novou koncepciou zahraničnej politiky znamená, že cesta od suverénneho štátu v kontexte spoločnej západnej globalistickej liberálnej civilizácie k suverénnej civilizácii, ruskému svetu a nezávislému pólu je definitívne prekonaná. Rusko už nie je Západ. Západ bol prvý, kto to vyhlásil a spustil proti nám vyhladzovaciu vojnu. Po roku SVO to potvrdzujeme aj my. Nie s ľútosťou, ale s hrdosťou.

Vo vyššie uvedenej definícii Ruska sú štyri úrovne, z ktorých každá predstavuje najdôležitejší pojem v zahraničnej politike.

Vyhlásenie, že Rusko je civilizačný štát, znamená, že nemáme do činenia s jednoduchým národným štátom podľa logiky vestfálskeho systému, ale s niečím oveľa väčším. Ak je Rusko civilizačným štátom, potom by sa nemalo porovnávať s konkrétnou západnou alebo nezápadnou krajinou, ale napríklad so Západom ako celkom. Alebo s iným civilizačným štátom, ako je Čína alebo India. Alebo jednoducho s civilizáciou, ktorú reprezentujú mnohé štáty (napríklad islamský svet, Latinská Amerika či Afrika). Civilizačný štát nie je len veľmi veľký štát, je ako staroveké impériá, kráľovstvá kráľovstiev, štát štátov. V rámci civilizačného štátu môže existovať viacero politických subjektov, aj celkom autonómnych. Podľa K. Leontieva ide o komplexnosť vo vývoji, nie o lineárne zjednotenie, ako v spoločných národných štátoch Novej éry.

Alexander Dugin
https://t.me/rocknrollgeopolitics/6904

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.