Milo 01.05.2023 21:30 Zobraziť v diskusii

Re: Krachujúce banky

Nemecký spolkový minister financií Christian Lindner (FDP) odmieta ďalší predaj zlata Medzinárodným menovým fondom (MMF) a stavia sa proti iniciatíve krajín ako Francúzsko, Veľká Británia a Brazília. "Nie je potrebné využívať rizikové rezervy MMF," povedal Lindner pre Welt am Sonntag. "Využívanie zlatých rezerv na iné účely by bolo nielen nesprávne z hľadiska regulačnej politiky, ale pravdepodobne by aj oslabilo osvedčenú úlohu MMF."

Líder FDP poukázal na hlavnú úlohu menového fondu: čeliť potenciálnym hrozbám pre globálnu finančnú stabilitu. "MMF je na plnenie tejto úlohy primerane finančne vybavený," povedal Lindner. Podporu mu vyjadruje aj Bundesbank.

Aj tam sa k predaju zlata stavajú kriticky. "Bundesbank odmieta použitie rezerv vrátane neaktívnych zlatých rezerv na iné účely ako na rezervy," uviedla Bundesbank na požiadanie novín. Ak by francúzsky minister financií Bruno Le Maire dosiahol svoje, aspoň malá časť pokladu by sa mala predať, aby sa posilnil finančný vplyv MMF.

Vzhľadom na hroziaci nedostatok finančných prostriedkov by nemuselo ísť len o dodatočné príspevky členských krajín, povedal Le Maire pre "Welt am Sonntag". "Okrem toho vyzývam MMF, aby začal analýzu vnútorných zdrojov fondu vrátane predaja zlata," povedal. Britský minister financií Jeremy Hunt sa už na zasadnutí menového fondu v polovici apríla vyslovil za "zváženie cieleného predaja zlata MMF".

Brazílsky minister financií Fernando Haddad na zasadnutí vo Washingtone tiež predložil na diskusiu možnosť predaja "malej časti zlatých zásob" na pokrytie naliehavejších potrieb fondu.

Medzinárodný menový fond vlastní 2 814 ton zlatých rezerv, čo je tretia najväčšia hodnota na svete po Spojených štátoch a Nemecku. Naposledy sa v rokoch 2009 a 2010 vzdal približne 400 ton na financovanie núdzových úverov pre chudobné krajiny.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.