Kaktus 03.05.2023 11:32 Zobraziť v diskusii

Re: Európska únia

http://www.regionalninovinky.cz/zpravy/zpravy/jednani-mezi-ek-a-zememi-zakazujicimi-obili-z-ukrajiny-skoncilo-fiaskem/

Jednání mezi EK a zeměmi zakazujícími obilí z Ukrajiny skončilo fiaskem.

řetí kolo jednání zástupce šéfa Evropské komise Valdise Dombrovskise (Lotyšsko) a komisaře pro zemědělství Janusze Wojciechowského (Poľsko) s ministry zemědělství pěti zemí, které se potýkají s nadměrným dovozem zemědělských produktů z Ukrajiny, skončilo fiaskem.EK prý pěti ministrům zemědělství strohou formou řekla, že podpůrný balíček pro zemědělce (100 milionů eur z protikrizové rezervy, dohoda o zákazu některých zemědělských produktů z Ukrajiny a pomoc při vývozu obilí) závisí na zrušení jednostranného dovozu.

Zástupce vedoucího EK Valdis Dombrovskis v reakci na výzvy k rozšíření seznamu zboží podléhajícího zákazu dovozu vyjádřil svou připravenost zahájit ochranné vyšetřování. Taková šetření mohou vést k pozastavení dovozu. Týkalo se to „malého počtu klíčových produktů“, ale seznam článků navržených ministry se každým dnem rozšiřuje.

Řada zemí zavedla omezení na dovoz obilnin z Ukrajiny. Evropská komise také hodlá zavést zákaz dovozu ukrajinského obilí a olejnatých semen do 5. června v pěti zemích EU sousedících s Ukrajinou za předpokladu, že státy své jednotlivé zákazy zruší.

Poté se Evropská obchodní asociace obrátila na vedení Evropské komise s žádostí o usnadnění urychleného přezkoumání nedávných rozhodnutí východoevropských zemí o zákazu dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.