Milo 03.05.2023 14:42 Zobraziť v diskusii

Re: Európska únia

História a účinky pesticídu, ktorý bol teraz v ukrajinskej pšenici údajne nájdený, sú zaujímavé.

Len mimochodom, je príznačné, že desaťročia sa tento pesticíd bežne používal a teraz, necelé dva roky po ukončení jeho oficiálneho používania v EÚ je to zrazu škandálom, objaviť ho v múke.

Chlorpyrifos

Chlorpyrifos je insekticíd, ktorý spoločnosť Dow Chemical uviedla na trh v polovici 60. rokov 20. storočia. Stále je jedným z najpoužívanejších poľnohospodárskych pesticídov v USA [7] Obchodné názvy zahŕňajú Dursban, Empire, Eradex, Lorsban (Dow), Pyrinex a Stipend. V Nemecku sa chlórpyrifos predával pod názvami ako Schwabex, Hyganex, Insektenil, Microsol, Killgerm a Ketolac. 8] Z chemického hľadiska je chlórpyrifos ester kyseliny tiofosforečnej. Insekticídy chlórpyrifos a chlórpyrifos-metyl sa používajú na širokú škálu produktov vrátane ovocia, zeleniny, ako aj bylín, korenín a čaju, ale v mnohých častiach sveta sa používajú aj na ošetrenie obilných zŕn a prázdnych skladov.

Toxikológia

Príznaky otravy zodpovedajú príznakom iných inhibítorov cholínesteráz: Príznaky zahŕňajú koliku, nevoľnosť, hnačku a vracanie, závraty, bolesť hlavy, rozmazané videnie (poruchy akomodácie), stiahnuté a nereagujúce zreničky (mióza), bradykardiu, pokles krvného tlaku až kŕče a zástavu dýchania. Chlorpyrifos je kontaminovaný O,O,O-tetraetyl-ditiopyrofosfátom (sulfotep), ktorý sa považuje za toxikologicky nebezpečný. EÚ stanovila maximálny obsah sulfotepu na 3 g/kg chlórpyrifosu. 18 Vo Švajčiarsku sa okrem iného uplatňuje pomerne vysoký maximálny limit rezíduí 0,5 miligramu chlórpyrifosu na kilogram vínneho hrozna a malín. 39 Maximálny limit rezíduí chlórpyrifosu stanovila EÚ na 3 g/kg chlórpyrifosu.

U detí vystavených subtoxickým dávkam chlórpyrifosu v maternici sa zistili morfologické zmeny mozgu vrátane pohlavne typických znakov a zhoršená mentálna výkonnosť[40][41].

V roku 2018 vedci zistili nezrovnalosti v štúdii výrobcu z roku 1998 predloženej na schválenie. V nespracovaných údajoch našli jasné dôkazy o poškodení mozgu aj pri nízkych dávkach. V závere štúdie sa však tieto účinky nespomínajú[44].

Chlorpyrifos je toxický aj pre živočíchy, najmä pre obojživelníky, ale aj pre včely a ryby.


Chlorpyrifos je insekticíd toxický pre ľudí, pochádzajúci z nervovoparalytickej látky vyvinutej v Nemecku počas druhej svetovej vojny. Je to organofosfát a nezvratne inhibuje acetylcholínesterázu. Jeho neurotoxické a iné toxické účinky spôsobujú, že predstavuje zdravotné riziko pre ľudí aj pri nízkych dávkach. Je označovaný za príčinu viac ako 10 000 úmrtí, väčšinou samovražedných ročne. ((Journal of Forensic and Legal Medicine 47; 2017 29-34 DOI: https://doi.org/10.1016/j.jflm.2017.02.003))


Európska komisia 10. januára 2020 oficiálne potvrdila rozhodnutie neobnoviť autorizáciu pre insekticídy chlórpyrifos a chlórpyrifos-metyl. To znamená, že platnosť autorizácie týchto látok sa skončila koncom januára 2020. MRL pre chlórpyrifos a chlórpyrifos-metyl boli znížené na 0,01 mg/kg pre všetky potraviny a krmivá v celej EÚ s účinnosťou od 13. novembra 2020. V Nemecku a ďalších siedmich krajinách EÚ boli obe látky zakázané už pred rokom 2020, ale v južnej Európe a tretích krajinách sa stále používali.


Hoci sa v sobotu dosiahla principiálna dohoda medzi Európskou komisiou a hraničnými krajinami o obnovení obchodu, otázka, ako riešiť obavy z možných zdravotných rizík dovozu pre ľudí, zvieratá a rastliny, zostáva otvorená.

Podľa správ sa v 1 500 tonách pšenice dovezenej z Ukrajiny na Slovensko našiel chlórpyrifos - pesticíd, ktorý je v EÚ zakázaný už od roku 2020.

Námestník ukrajinského ministra poľnohospodárstva Markiyan Dmytrasevich však pre EURACTIV zdôraznil, že nie je dôvod na obavy.

"Od roku 2016, keď sme podpísali dohodu o pridružení, uplatňujeme všetky bezpečnostné normy EÚ," zdôraznil.

Ukrajinské potraviny dosiahli "dobrý štandard kvality a množstvo dodávok do EÚ nám dáva najavo, že táto kvalita je pre EÚ [a] európskych spotrebiteľov prijateľná," povedal Dmytraševič.

Minister však pripustil, že vnútorný systém bezpečnosti potravín na Ukrajine potrebuje ďalší rozvoj. Vyjadril však presvedčenie, že v budúcnosti to nebude problém.

"Som si istý, že to nebude prekážka, ktorá by nám zabránila vstúpiť do EÚ," povedal.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.