Zora 03.05.2023 15:01 Zobraziť v diskusii

Re: Covidovanie 2.0

25.4.23, Slovensko
Mikas: Ak klesne chorobnosť,zvážime zrušenie prekrytia dýchacích ciest
Úrad verejného zdravotníctva SR zváži zrušenie vyhlášky k prekrytiu horných dýchacích ciest v prípade, že by chorobnosť na akútne respiračné ochorenia celoslovensky klesla. V utorok to avizoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.
Podotkol, že tento týždeň sa končí chrípková sezóna. "V prípade, že by chorobnosť na akútne respiračné ochorenia celoslovensky poklesla, budeme zvažovať aj možnosť zrušenia tejto vyhlášky. Avšak v súčasnosti pri tejto chorobnosti ešte nejaké obdobie je vyhláška v platnosti," povedal.
Respirátor je aktuálne povinný pre personál i návštevníkov zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb, pacientov v čakárňach u lekára a zákazníkov lekární.
https://www.teraz.sk/slovensko/mikas-ak-klesne-chorobnostzvazime-z/710120-clanok.html


2.5.23, Poľsko
Poľsko zrejme v júli zruší stav epidemickej hrozby
Poľsko pravdepodobne zruší k 1. júlu stav epidemickej hrozby v dôsledku poklesu prípadov nákazy koronavírusom. Vyplýva to z vládneho návrhu zverejneného v utorok.
Predmetný legislatívny návrh zverejnilo na svojej webovej stránke poľské ministerstvo zdravotníctva. "Stav epidemickej hrozby súvisiaci s nákazou vírusom SARS-CoV-2 sa týmto ruší," uvádza sa v dokumente s tým, že k zrušeniu by malo prísť k 1. júlu.
Rozhodnutie zrušiť stav epidemickej hrozby bolo podľa ministerstva prijaté na základe podnetu hlavného hygienika z 20. apríla. Ten v podnete navrhol zrušenie stavu v dôsledku poklesu počtu nových prípadov nákazy koronavírusom, hospitalizácií a úmrtí, uviedol rezort zdravotníctva.
V Poľsku pritom už zrušili väčšinu opatrení súvisiacich s pandémiou, pripomína PAP.
https://www.teraz.sk/zahranicie/polsko-zrejme-v-juli-zrusi-stav-epid/711507-clanok.html


USA
25.4.23
Cestovatelia, pozor: Do tejto krajiny ešte stále potrebujete očkovanie proti covidu!
Dospelí cestujúci musia byť pred vstupom do USA zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19. Negatívny výsledok testu potrebný nie je.
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR to pripomína na webe.
https://www.cas.sk/clanok/2792879/cestovatelia-pozor-do-tejto-krajiny-este-stale-potrebujete-ockovanie-proti-covidu/

2.5.23
Nutné očkovanie proti covidu pre prichádzajúcich do USA končí 11. mája
Spojené štáty od 12. mája už nebudú vyžadovať povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 od zahraničných cestujúcich prichádzajúcich do USA a vládnych zamestnancov.
Zrušenie povinnosti dať sa zaočkovať sa podľa vyhlásenia Bieleho domu vzťahuje na zamestnancov federálnych úradov, osoby pracujúce pre federálnu vládu na základe zmlúv a zahraničných cestujúcich v leteckej doprave.
V USA 11. mája končí platnosť mimoriadnej situácie v oblasti zdravia, ktorá bola vyhlásená v spojitosti s koronavírusom.
https://www.teraz.sk/zahranicie/usa-povinne-ockovanie-proti-covidu-pr/711396-clanok.html


2.5.23, EÚ
ECDC vydalo správu o poznatkoch a poučeniach z pandémie koronavírusu
Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) v utorok zverejnilo dokument o poučeniach z dlhotrvajúcej pandémie koronavírusu. Krajinám môže pomôcť lepšie sa pripraviť na budúce pandémie alebo iné mimoriadne situácie.
Zdravotnícky úrad EÚ so sídlom v Štokholme určil štyri oblasti, v ktorých sa možno z pandémie poučiť. Sú to výhody investovania do pracovnej sily v zdravotníctve, lepšia pripravenosť na ďalšie zdravotné krízy, komunikácia o rizikách a zapojenie komunít a zber a analýza údajov.
Všetky tieto oblasti sú úzko prepojené, zdôraznilo ECDC. Cieľom správy je zdôrazniť opatrenia, ktoré by mohli prispieť k zlepšeniu pripravenosti na pandémiu v Európe.
"Pandémia ochorenia COVID-19 nám dala cenné lekcie. Je preto dôležité preskúmať a posúdiť naše kroky, aby sme určili, čo fungovalo a čo nie," povedala riaditeľka ECDC Andrea Ammonová.
"Musíme byť lepšie pripravení na budúce krízy verejného zdravia, a to prostredníctvom opatrení v rôznych oblastiach," uviedla. To podľa nej zahŕňa investície a posilnenie pracovnej sily vo verejnom zdravotníctve, lepšie sledovanie infekčných chorôb, zlepšenie komunikácie o rizikách a zapojenie komunít a napokon spolupráca medzi organizáciami, krajinami a regiónmi.
https://www.teraz.sk/zahranicie/ecdc-vydalo-spravu-o-poznatkoch-a-pouc/711448-clanok.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.