Zora 05.05.2023 09:00 Zobraziť v diskusii

Re: Smrt Královny

Pred korunováciou

11.10.22
Náznaky zmien:
Na rozdiel od korunovácie kráľovnej Alžbety v roku 1953, ktorá trvala takmer štyri hodiny a zúčastnilo sa na nej 8-tisíc hostí, plánuje Charles skromnejší formát. Počet hostí chce zredukovať na 2-tisíc, obrad skrátiť na niečo vyše hodiny a dokonca plánuje vynechať aj staroveké a časovo náročné rituály – vrátane obdarovania panovníka zlatými ingotmi.
Charles si želá, aby jeho korunovácia udávala tón efektívnej a modernej monarchii a hlavne, aby sa na ňu zbytočne neminuli závratné sumy. Zároveň však túži zachovať určitú časť pompéznosti monarchie.
https://www1.pluska.sk/spravy/zo-zahranicia/foto-unikli-prve-detaily-korunovacie-charlesa-historici-krutia-hlavou-toto-neskonci-dobre


14.2.23
Kamila bude mať korunu kráľovnej Márie, ale bez diamantu Koh-i-Noor
Kamila sa rozhodla pre korunu kráľovnej Márie v záujme "udržateľnosti a efektívnosti", uviedol Buckinghamský palác. Pôvodne vznikla pre korunováciu Mary z Tecku za kráľovnú manželku Máriu britského kráľa Juraja V., ktorá sa konala v roku 1911. Karol III. je jeho pravnukom.
https://www.teraz.sk/zahranicie/kamila-bude-mat-korunu-kralovnej-mar/694531-clanok.html
https://sk.wikipedia.org/wiki/Mária_z_Tecku


16.4.23
Prípravy na korunováciu kráľa Karola III. sú v plnom prúde: Zúčastní sa jej viac ako 6 000 vojakov
Z britských vojnových lodí a armádnych základní po celej krajine zaznejú salvy. Neskôr nad palácom preletia vojenské lietadlá, okrem moderných strojov aj lietadlá z druhej svetovej vojny. Minister obrany Ben Wallace povedal, že to bude „veľká a vhodná pocta“ panovníkovi, ktorý je zároveň vrchným veliteľom ozbrojených síl Spojeného kráľovstva.
/.../
Na korunovačných oslavách zohrajú rolu aj stovky vojakov z 35 krajín Spoločenstva národov.
https://www.cas.sk/clanok/2789903/pripravy-na-korunovaciu-krala-karola-iii-su-v-plnom-prude-zucastni-sa-jej-viac-ako-6-000-vojakov/
https://sk.wikipedia.org/wiki/Spoločenstvo_národov


Hostia

26.4.23
Na korunovácii Karola III. sa zúčastní aj líderka strany Sinn Féin
Zvolená nacionalistická premiérka Severného Írska Michelle O'Neillová v stredu vyhlásila, že sa zúčastní na korunovácii britského kráľa Karola III., a to napriek tradičnému odporu svojej strany voči monarchii.
"Prijala som pozvanie na korunováciu kráľa Karola III.," uviedla vo vyhlásení O'Neillová.
Jej strana Sinn Féin, ktorá chce zjednotenie írskeho ostrova, je bývalým politickým krídlom polovojenskej skupiny Írska republikánska armáda (IRA), ktorá až do podpísania mierovej dohody v roku 1998 bojovala proti britskej vláde v Severnom Írsku.
IRA je zodpovedná okrem iného za nastraženie bomby, ktorá v roku 1979 zabila lorda Louisa Mountbattena – mentora Karola III. a bratranca zosnulej kráľovnej Alžbety II.
/spomínala som ho minulý rok v tejto téme/
Poslanci Sinn Féin zvolení do parlamentu Spojeného kráľovstva v Londýne dlhodobo odmietajú zložiť prísahu britskému monarchovi a nemôžu tak zasadnúť v rokovacej sále.
O'Neillová vlani verejne ocenila Alžbetu II. za jej úlohu pri upevňovaní mierového procesu, ktorú panovníčka zohrala počas svojej "významnej" cesty do Írska v roku 2011.
"Som írska republikánka. Zároveň si však uvedomujem, že na našom ostrove žije veľa ľudí, pre ktorých je korunovácia nesmierne dôležitou udalosťou. Som odhodlaná byť prvou ministerkou pre všetkých, zastupovať celé spoločenstvo, budovať dobré vzťahy medzi obyvateľmi týchto ostrovov a presadzovať mier a zmierenie prostredníctvom úctivej a zrelej spolupráce," dodala.
Na korunovácii 6. mája sa zúčastnia aj írsky prezident Michael Higgins, ako aj viacerí cirkevní činitelia a predstavitelia politických strán zo Severného Írska.
https://www.teraz.sk/zahranicie/na-korunovacii-karola-iii-sa-zucastn/710451-clanok.html

27.4.23
Prezidentku spolu s partnerom pozvali na korunováciu kráľa Karola III.
Prezidentku SR Zuzanu Čaputovú spoločne s partnerom Jurajom Rizmanom pozvali na korunováciu britského kráľa Karola III.
Na pozvanie Buckinghamského paláca sa spolu v predvečer korunovácie v piatok 5. mája zúčastnia aj na slávnostnej recepcii, ktorá sa koná pri tejto príležitosti.
Prezidentka sa vlani zúčastnila aj na poslednej rozlúčke so zosnulou panovníčkou Alžbetou II. "Je mi cťou zastupovať Slovenskú republiku na takej významnej udalosti, akou je korunovácia nového britského kráľa Karola III.," uviedla hlava štátu.
https://www.teraz.sk/slovensko/prezidentku-spolu-s-partnerom-pozvali-na/710707-clanok.html

29.4.23
Korunovácia Karola III.: Po boku koho usadia Čaputovú? Na zozname pozvaných aj prekvapivé mená
Zahraniční politici (napr. francúzsky prezident Macron, nemecký prezident
Steinmeier či predsedníčka Európskej komisie von der Leyen) budú usadení napravo od tejto modrej krvi. Tu by mala sedieť aj naša prezidentka.
https://www.cas.sk/clanok/2794183/korunovacia-karola-iii-po-boku-koho-usadia-caputovu-na-zozname-pozvanych-aj-prekvapive-mena/

2.5.23
Pozvánky na korunováciu kráľa Karola III. sú odoslané: Niektorí prezidenti sa ich však nedočkajú!
Británia neposlala pozvánky na blížiacu sa korunováciu kráľa Karola III. čelným predstaviteľom Ruska, Bieloruska, Iránu, Mjanmarska, Sýrie, Afganistanu a Venezuely.
Na slávnostnú ceremóniu dostali pozvánky hlavy štátov všetkých ostatných krajín, s ktorými má Británia nadviazané plnohodnotné diplomatické väzby, ako aj predstavitelia britských zámorských území.
Pozvánky pre Severnú Kóreu a Nikaraguu boli vydané pre vysokopostavených diplomatov daných krajín, a nie hlavám štátov, píše v utorok Reuters s odvolaním sa na nemenované britské zdroje.
Na korunovácii sa zúčastnia aj írsky prezident Michael Higgins, ako aj viacerí cirkevní činitelia a predstavitelia politických strán zo Severného Írska.
https://www.cas.sk/clanok/2795251/pozvanky-na-korunovaciu-krala-karola-iii-su-odoslane-niektori-prezidenti-sa-ich-vsak-nedockaju/
rozpis niektorých štátnikov a kráľovských rodín:
https://www.cas.sk/clanok/2794183/korunovacia-karola-iii-po-boku-koho-usadia-caputovu-na-zozname-pozvanych-aj-prekvapive-mena/2/

4.5.23
Na korunovácii Karola III. bude Vatikán zastupovať Parolin
Pozícia štátneho sekretára je považovaná za druhú najvýznamnejšiu funkciu vo Vatikáne.
https://www.teraz.sk/zahranicie/parolin-bude-zastupovat-vatikan-na-kor/712029-clanok.html


Zaujímavé detaily

28.4.23
Škótsky Kameň osudu zohrá pri korunovácii Karola III. významnú rolu
Legendárny Kameň osudu prezývaný aj Korunovačný kameň, ktorý symbolizuje škótsku štátnosť, bol z Edinburského hradu prevezený do Londýna, kde bude významnou súčasťou budúcotýždňovej korunovácie britského kráľa Karola III.
Kamenná tabuľa vážiaca 152 kilogramov, ktorú v roku 1296 získal kráľ Eduard I. od Škótov, bola vo štvrtok večer za dodržiavania prísnych bezpečnostných opatrení prevezená do londýnskeho Westminsterského opátstva, kde sa bude 6. mája korunovácia Karola III. odohrávať. Kameň bude počas slávnosti umiestnený pod korunovačným trónom.
Kameň osudu sa do Edinburghu natrvalo vrátil v roku 1996, po 700 rokoch, keď sa nachádzal prevažne vo Westminsterskom opátstve. Podľa legendy kamenná tabuľa pochádza zo Svätej zeme, odkiaľ sa cez Egypt, Sicíliu a Španielsko dostala do Írska. Napokon bol kameň v 9. storočí umiestnený v jednom zo škótskych kláštorov a používal sa pri korunováciách škótskych kráľov.
Profesor dejín a archeológie Edinburskej univerzity David Breeze však tvrdí, že kameň z veľkou pravdepodobnosťou pochádza zo starodávneho škótskeho kráľovstva Piktov.
Korunovačný kameň bol súčasťou trónu i na korunovácii zosnulej kráľovnej Alžbety II., pripomína AFP.
https://www.teraz.sk/zahranicie/skotsky-kamen-osudu-zohra-pri-koruno/710897-clanok.html

30.4.23
Na korunovačných rúchach Karola III. a Kamily bude vyšitý motív hmyzu
Britský kráľ Karol III. bude mať počas svojej korunovácie oblečené rúcha z červeného a purpurového hodvábneho zamatu, ktoré mal počas svojej korunovačnej slávnosti v roku 1937 na sebe aj jeho starý otec kráľ Juraj VI. V nedeľu to oznámil Buckinghamský palác.
Korunovácia Karola III. sa uskutoční 6. mája vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Zúčastnia sa na nej zahraničné hlavy štátov a ďalší predstavitelia verejného života.
Britský panovník spolu so svojou manželkou Kamilou budú mať pri príchode do Westminsterského opátstva oblečené červené rúcha a pri odchode zasa purpurové. Kráľove rúcha pochádzajú z londýnskej krajčírskej dielne Ede and Ravenscroft, ktorá má 334-ročnú históriu.
Kamilino červené rúcho bolo pôvodne vyrobené pre zosnulú kráľovnú Alžbetu II., zatiaľ čo purpurová róba je nová a vyhotoví ju britská Kráľovská škola vyšívania (RSN).
Na róbe sa budú nachádzať i výšivky vyobrazujúce témy prírody a životného prostredia, keďže tieto oblasti patria k veľkým vášňam kráľovského páru. Na korunovačnom rúchu tak bude po prvýkrát v dejinách vyšitý motív hmyzu a chrobákov, píše Reuters.
Buckinghamský palác v nedeľu na Instagrame zverejnil i fotografie, na ktorých členovia RSN obšívajú Karolovu červenú korunovačnú róbu zlatým lemom a na purpurové rúcho vyšívajú Kamilin monogram.
https://www.teraz.sk/zahranicie/na-korunovacnych-ruchach-karola-iii/711232-clanok.html

2.5.23
Korunovace Karla III.: Jak vidět tajemnou část obřadu. Program, hosté, klenoty
A pozornost přitáhne i hudba. V opatství zazní také 12 zcela nových skladeb, složených speciálně pro tuto příležitost. Jak již Deník informoval, korunovační hymnu pro Karla III. složil autor slavných muzikálů Andrew Lloyd Weber. Král chce rovněž složit poklonu svým zesnulým rodičům, i proto se budou Westminsterským opatstvím rozléhat například také tóny řecké pravoslavné hudby k připomínce zesnulého prince Philipa.
/.../
Přestože podle dosavadních zpráv dorazí na svou korunovaci Karel III. v uniformě, nebude to během obřadu jeho jediné oblečení. Svrchní část oděvu budou tvořit historická korunovační roucha. „Jeho Veličenstvo použije roucha, která se objevila už při korunovacích Jiřího IV. v roce 1821, Jiřího V. v roce 1911, Jiřího VI. v roce 1937 a Alžběty II. v roce 1953,“ uvedla na sociálních sítích britská královská rodina.
Při pomazání bude mít na sobě král vyšívanou zlatou tuniku (oficiální název Supertunica) z roku 1911. Při samotné korunovaci pak na tunice bude mít ještě královský plášť (Imperial Mantle) zhotovený v roce 1821, což z něj dělá nejstarší kus oblečení, který bude 6. května ve Westminsterském opatství k vidění. Král rovněž na sobě bude mít bílé kožené korunovační rukavice s erbem. „Rozhodl se použít rukavice svého dědy, Jiřího VI.,“ uvedli zástupci královské rodiny.
/.../
Ve Westminsterském opatství bude sedět zhruba 2000 pozvaných hostů, což je o šest tisíc méně, než měla Alžběta II. Po dlouhé nejistotě se nakonec zúčastní i králův mladší syn princ Harry, jeho manželka Meghan ovšem zůstane i s jejich potomky v USA.

https://www.denik.cz/staty-mimo-eu/korunovace-krale-karla-iii-prehledne-program-cas-procesi-kocar-koruna.html
https://cs.wikipedia.org/wiki/Andrew_Lloyd_Webber

2.5.23
Korunovačný koncert
Nad pódiom je tiež oválna inštalácia s veľkou obrazovkou, ktorá má „symbolizovať korunu chrániacu národ“.
https://www.cas.sk/fotogaleria/2764703/korunovacny-koncert-aky-briti-este-nezazili-ktore-megahviezdy-zaspievaju-kralovi-karolovi-iii/1/
https://www.cas.sk/clanok/2794891/korunovacny-koncert-aky-briti-este-nezazili-ktore-megahviezdy-zaspievaju-kralovi-karolovi-iii/


3.5.23
Výbuch pred Buckinghamským palácom
Pred Buckinghamským palácom zatkli muža, ktorý do areálu paláca hodil pravdepodobne náboje do brokovnice. Po incidente, ktorý sa odohral v utorok okolo 19:00 miestneho času vytvorili kordón a vykonali kontrolovaný výbuch.
https://www.cas.sk/clanok/2795303/vybuch-pred-buckinghamskym-palacom-len-niekolko-dni-pred-korunovaciou-tam-policia-zatkla-muza-do-arealu-hodil/


4.5.23
Domorodí lídri chcú, aby sa Karol III. ospravedlnil za kolonializmus
Domorodí lídri z viacerých bývalých britských kolónií vo štvrtok vyzvali kráľa Karola III., aby sa urýchlene ospravedlnil za "stáročia rasizmu" a "dedičstvo genocídy" spáchané korunou.
Ostro formulovaný list by mohol poznačiť prípravu na panovníkovu víkendovú korunováciu. Zástupcovia pôvodného obyvateľstva z 12 krajín britského Spoločenstva národov v ňom tiež vyzvali na finančné odškodnenie a vrátenie ukradnutých kultúrnych pokladov.
List podpísali domorodí lídri z Austrálie, niekoľkých karibských národov a zástupcovia pôvodného obyvateľstva z Kanady, Nového Zélandu a Papuy-Novej Guiney.
Signatári listu sa podľa vlastného vyjadrenia spojili, aby pomohli svojmu ľudu "zotaviť sa zo stáročí rasizmu, útlaku, kolonializmu a otroctva".
Karol III. v uplynulých rokoch zintenzívnil úsilie o nadviazanie kontaktov s domorodými lídrami. Monarchia totiž zažíva zúčtovanie so svojimi väzbami na obchod s otrokmi a vysporadúva sa s násilným dedičstvom Britského impéria.
Hoci kráľ pripustil, že koruna musí "uznať krivdy, ktoré formovali našu minulosť", najnovší list ho žiada, aby zašiel ďalej a ponúkol oficiálne kráľovské ospravedlnenie.
https://www.teraz.sk/zahranicie/domorodi-lidri-chcu-aby-sa-karol-iii/711972-clanok.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.