Zora 06.05.2023 10:13 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Afriky

6.5.23
UNICEF: V Sudáne už zničili vyše milióna vakcín proti detskej obrne
Viac než milión vakcín proti detskej obrne už v Sudáne zničili v dôsledku rabovania, ktoré vypuklo počas tamojších nepokojov. Agentúru Reuters o tom v piatok informoval Detský fond OSN (UNICEF).
"Vyrabovaných, poškodených a zničených bolo viacero chladiarenských zariadení obsahujúcich aj vyše milión vakcín proti detskej obrne, ktoré boli v Južnom Dárfúre," uviedla Hazel De Wetová z UNICEF-u.
UNICEF bol v tom čase uprostred očkovacej kampane proti detskej obrne, s ktorou v krajine začal po prepuknutí tohto ochorenia koncom roka 2022.
/.../
Afriku v roku 2020 vyhlásili za kontinent bez výskytu detskej obrny. Malawi, Mozambik a Sudán však od vlaňajška hlásili viaceré importované prípady tohto infekčného ochorenia.
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo svojej databáze uvádza, že od vypuknutia aprílového vypuknutia konfliktu došlo v Sudáne už k 28 útokom na zdravotnícke zariadenia.
Rabovanie počas bojov medzičasom hlásilo množstvo humanitárnych organizácii vrátane Svetového potravinového programu (WFP), ktorý informoval, že prišiel o zásoby v hodnote 11,5 až 12,5 milióna eur.
https://www.teraz.sk/zahranicie/unicef-v-sudane-uz-znicili-vyse-mil/712459-clanok.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.