Zora 06.05.2023 20:00 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

5.5.23
Ruská FSB vraj zadržala Slováka, ktorý priplával z Estónska
Pohraničníci z ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) vraj zadržali Slováka, ktorý v neoprénovom odeve nelegálne priplával do ruskej Leningradskej oblasti z Estónska cez hraničnú rieku Narva. Zadržali ho na ruskom brehu rieky ešte v pondelok 1. mája, stíhajú ho od stredy 3. mája. Uvádza to TASR, ktorá tieto informácie získala z piatkových správ ruských spravodajských webov RBK a Fontanka.ru. /toto je zaujímavé, obyčajne sa čerpá zo západných zdrojov/
Muž zo Slovenska, ktorého fotografiu s rozmazanou tvárou zverejnila tlačová služba FSB, údajne plával cez rieku s detským plávacím kolesom, na ktorom mal ruksak so svojimi osobnými vecami. Boli v ňom napríklad tenisky, igelitky či uterák.
Slovák vraj zastával proruské názory a do Ruska sa rozhodol emigrovať pre zdražovanie, svoj nesúhlas s politikou Európskej únie a rastúcu akceptáciu LGBT na Západe.
Za nelegálne prekročenie hraníc mu v Rusku hrozí až šesťročné väzenie.
https://www.teraz.sk/zahranicie/ruska-fsb-vraj-zadrzala-slovaka-ktor/712449-clanok.html

6.5.23
Výbuch auta zranil prokremeľského spisovateľa a zabil jeho vodiča
Výbuch auta v sobotu v Rusku zranil prominentného prokremeľského spisovateľa a jeho vodiča zabil.
Auto nacionalistického spisovateľa Zachara Prilepina vybuchlo v regióne Nižný Novgorod, asi 400 kilometrov od Moskvy. Informovala o tom štátna agentúra TASS s odvolaním sa na orgány činné v trestnom konaní. Podľa tohto zdroja je spisovateľ "OK", pričom neboli poskytnuté podrobnosti o jeho zranení.
Hovorkyňa ruskej diplomacie Maria Zacharovová v sobotu bez akýchkoľvek dôkazov obvinila Západ a Ukrajinu zo zodpovednosti.
"Washington a NATO nakŕmili ďalšiu medzinárodnú teroristickú bunku - kyjevský režim," povedala na sieti Telegram krátko po výbuchu. "Modlíme sa za Zachara."
Ruská spravodajská stanica RBC uviedla, že Prilepin sa v sobotu vracal z okupovaných ukrajinských regiónov Doneck a Luhansk. V regióne Nižného Novogorodu si spravil prestávku na jedlo.
Minulý rok bol Prilepin sankcionovaný Európskou úniou za podporu ruskej invázie na Ukrajinu.
Ide už o tretí atentát od začiatku ruskej vojny na Ukrajine proti osobnostiam, ktoré ju podporujú.
V auguste 2022 výbuch auta zabil na okraji Moskvy Dariu Duginu, dcéru politického teoretika označovaného aj ako "Putinov mozog".
Minulý mesiac výbuch v kaviarni v Petrohrade zabil vojenského blogera Vladlena Tatarského. V oboch prípadoch úrady obvinili z organizácie výbuchov ukrajinské spravodajské služby.
https://www.teraz.sk/zahranicie/vybuch-auta-zranil-prokremelskeho-spi/712529-clanok.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.