Milo 07.05.2023 08:49 Zobraziť v diskusii

Re: Postup totálnej digitálnej kontroly

V Írsku bolo zákonom zavedené ďalšie drastické obmedzenie slobody prejavu. V budúcnosti bude každý, kto bude čo i len vlastniť materiál, ktorý "by mohol viesť k nenávisti", potrestaný odňatím slobody. Príslušnú novelu zákona schválil v týchto dňoch väčšinou hlasov parlament v Dubline.

Podľa novely už nebude potrebné príslušný materiál šíriť. Bude stačiť len jeho uchovávanie.

A ďalšie závažné sprísnenie: pre obžalovaných obvinených z prechovávania materiálov "nenávistných prejavov" sa má uplatňovať prezumpcia viny. Ak bude osoba podozrivá z tohto trestného činu, napríklad preto, že sa v jej mobilnom telefóne alebo notebooku našla "rasistická karikatúra", bude podliehať úradným opatreniam, kým nepreukáže opak alebo kým nebude zbavená obvinenia. Ak sa to nepodarí, hrozí jej dvojročné väzenie.

Nebezpečenstvo, že írsky model čoskoro nájde napodobňovateľov v iných európskych krajinách, je zrejmé. Nemecko už vykonalo niekoľko prípravných prác. Ako je známe, spolková ministerka vnútra Faeserová (SPD) nedávno zakotvila obrátené dôkazné bremeno v novele zákona o štátnej službe. Na podozrivých z "extrémizmu" sa vzťahuje obrátenie princípu prezumpcie neviny.

Zákon v angličtine: https://data.oireachtas.ie/ie/oireachtas/bill/2022/105/eng/initiated/b10522d-p-c-sent.pdf

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.