Kancelar 07.05.2023 22:12 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

https://www.rt.com/russia/575937-roscosmos-rogozin-us-moon-landing-proof/

Bývalý šéf ruskej vesmírnej spoločnosti spochybňuje pristátie USA na Mesiaci.

Dmitrij Rogozin tvrdí, že hoci mnohí v Roskosmose obhajovali washingtonskú verziu udalostí, nikto nemohol predložiť nezvratný dôkaz.

Bývalý šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin vyjadril pochybnosti o tom, že americká misia Apollo 11 v roku 1969 skutočne pristála na Mesiaci, a uviedol, že zatiaľ nevidel presvedčivý dôkaz.

V nedeľňajšom príspevku na svojom kanáli Telegram Rogozin uviedol, že svoje osobné pátranie po pravde začal "asi pred desiatimi rokmi", keď ešte pracoval v ruskej vláde, a že sa stal skeptickým voči tomu, či Američania skutočne vstúpili na Mesiac, keď porovnal, ako vyčerpane vyzerali sovietski kozmonauti po návrate zo svojich letov a ako zdanlivo nezasiahnutá bola naopak posádka Apolla 11.

Rogozin povedal, že v tom čase poslal Roskosmosu žiadosti o dôkazy. Jediné, čo dostal ako odpoveď, bola kniha, v ktorej sovietsky kozmonaut Alexej Leonov rozprával o tom, ako sa rozprával s americkými astronautmi a ako mu povedali, že boli na Mesiaci.

Bývalý úradník napísal, že vo svojom úsilí pokračoval, keď bol v roku 2018 vymenovaný za šéfa Roskosmosu. Podľa Rogozina mu však neboli predložené žiadne dôkazy. Namiesto toho ho niekoľko nemenovaných akademikov nahnevane kritizovalo za to, že podkopáva "posvätnú spoluprácu s NASA", tvrdí.

Bývalý šéf Roskosmosu tiež uviedol, že "dostal nahnevaný telefonát od vysokopostaveného úradníka", ktorý ho údajne obvinil z komplikovania medzinárodných vzťahov.

Rogozin na záver povedal, že stále nemôže uveriť tomu, že USA boli schopné dosiahnuť tento úspech, ale teraz toho nie sú schopné, napriek neuveriteľnému technologickému pokroku od konca 60. rokov.

Čo však podľa neho zistil, bolo, že Washington má "svojich ľudí v [ruskom] establišmente".

Apollo 11 bola prvá misia na Mesiac s ľudskou posádkou, pričom Neil Armstrong a Buzz Aldrin sa zapísali do histórie ako prví ľudia, ktorí sa prešli po povrchu Mesiaca.

Tomuto letu predchádzal bezpilotný sovietsky program Luna 2, ktorý otvoril cestu pre výskum Mesiaca.

V apríli minulého roka sa prezident Vladimir Putin zaviazal obnoviť ruský lunárny program.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.