Zora 10.05.2023 16:55 Zobraziť v diskusii

Re: Správy - Balkán

Srbsko, streľba, zbrane

10.5.23
Srbi v rámci amnestie po masových streľbách odovzdali už tisíce zbraní
Srbskí občania doteraz počas prvých dvoch dní zbraňovej amnestie odovzdali viac ako 3000 strelných zbraní a desaťtisíce nábojov rôznych kalibrov.
Zbraňová amnestia bola v Srbsku vyhlásená v pondelok po tom, ako touto krajinou minulý týždeň otriasli dve masové streľby, ktoré si vyžiadali dovedna 17 obetí.
https://www.teraz.sk/zahranicie/vucic-srbi-v-ramci-amnestie-po-masov/713263-clanok.html

9.5.23
Po masových streľbách sa v Belehrade zhromaždili tisíce ľudí
/.../
Pondelková demonštrácia niesla názov "Srbsko proti násiliu". Pred budovou srbského parlamentu sa zhromaždilo viac ako 10.000 protestujúcich, ktorí sa následne presunuli k vládnym budovám. Protesty sa konali i v ďalších srbských mestách.
/.../
Protestujúci od vlády požadovali väčšiu bezpečnosť v školách i na uliciach. Zároveň vyzvali na odstúpenie viacerých predstaviteľov vrátane srbského ministra vnútra Bratislava Gašiča a šéfa tajnej služby Aleksandara Vulina.
/.../
Koaličná Srbská pokroková strana (SNS) prezidenta Aleksandara Vučiča pondelkovú demonštráciu odsúdila a opozičné skupiny zúčastňujúce sa na zhromaždení označila podľa miestnych médií za "zlo bez tváre", ktoré sa "odváži využiť národnú tragédiu vo svoj vlastný záujem".
Vučič povedal, že vzhľadom na nedávne udalosti je pripravený vypísať predčasné voľby, no ich dátum bližšie nešpecifikoval.
https://www.teraz.sk/zahranicie/po-masovych-strelbach-sa-v-belehrade/712861-clanok.html

7.5.23
Srbský minister školstva Branko Ružič po streľbe v škole podal demisiu
/.../
Ružič (47), popredný člen Socialistickej strany Srbska (SPS), koaličného partnera vo vláde, pôvodne obvinil z bezprecedentného masakru internet, videohry a "západné hodnoty".
Opozičné strany a ľudskoprávne skupiny okamžite vyzvali ministra na odstúpenie, pričom deň po streľbe sa pred budovou jeho rezortu zhromaždili tisíce ľudí s rovnakým posolstvom.
/.../
Podľa projektu Small Arms Survey patrí Srbsko medzi krajiny s najvyšším počtom držiteľov zbraní na svete; na každých 100 civilistov tam pripadá viac ako 39 strelných zbraní.
https://www.teraz.sk/zahranicie/srbsky-minister-skolstva-branko-ruzi/712705-clanok.html

5.5.23
Vučič po masových streľbách navrhol znovuzavedenie trestu smrti
Srbský prezident Aleksandar Vučič v piatok uviedol, že tamojšej premiérke Ane Brnabičovej navrhol opätovné zavedenie trestu smrti v súvislosti s dvoma masovými streľbami,
Dnes ráno som premiérke navrhol, aby sme sa vrátili k trestu smrti. Oni sú však proti tomu, lebo by sme popri Bielorusku boli jediní v Európe," podotkol s tým, že predtým sa aj on vyslovil proti trestu smrti, čo v súčasnosti "horko oľutoval".
/.../
Vučič na piatkovej tlačovej konferencii tiež uviedol, že páchateľ mal v čase útoku na sebe tričko s nacistickým motívom.
Srbský prezident zároveň vyhlásil, že v súvislosti s najnovšími incidentmi je v krajine potrebné zaviesť opatrenia, ktoré prinesú výsledky. Ohlásil okrem iných nasadenie 1200 ďalších policajtov na školách, zaistenie väčšej bezpečnosti vo vzdelávacích zariadeniach, konfiškáciu zbraní a obrovské pokuty. Tamojšiemu ministerstvu vnútra zároveň nariadil, aby všetky osoby, ktoré majú zbrane v nelegálnej držbe, ich počas nasledujúceho mesiaca odovzdali, v opačnom prípade budú nasledovať "brutálne sankcie".
https://www.teraz.sk/zahranicie/vucic-po-masovych-strelbach-navrhol/712418-clanok.html

5.5.23
Srbský prezident Vučič sľubuje radikálne odstránenie strelných zbraní
Srbský prezident Aleksandar Vučič v piatok vyhlásil, že spustí rozsiahly plán na odzbrojenie s cieľom odstrániť z krajiny státisíce strelných zbraní. Reaguje na dva tragické prípady streľby v krajine v posledných dvoch dňoch.
"Uskutočníme takmer úplné odzbrojenie Srbska," povedal Vučič v živom televíznom vysielaní. Cieľom je stiahnuť desaťtisíce strelných zbraní od verejnosti, čo si bude vyžadovať hromadné preverenie registrovaných zbraní a zásahy voči majiteľom tých nelegálnych.
/.../
Vučič počas týždňa uviedol, že v Srbsku s približne 6,8 miliónmi obyvateľov je registrovaných viac než 760.000 strelných zbraní.
https://www.teraz.sk/zahranicie/prezident-vucic-slubuje-radikalne-od/712337-clanok.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.