Zora 10.05.2023 16:56 Zobraziť v diskusii

Re: Zpravy z Polska

Po Srbsku ďalšie volanie po treste smrti v priebehu týždňa:

Obnovia naši susedia trest smrti? Úmrtie osemročného chlapca vyvolalo silné reakcie
Námestník poľského ministra spravodlivosti Marcin Romanowski žiada, aby sa v Poľsku znovu zaviedol trest smrti za spáchanie "najbrutálnejších zločinov". Romanowski sa vyjadril v reakcii na úmrtie osemročného chlapca, ktorý v pondelok zomrel v dôsledku popálenín, aké mu zapríčinil jeho nevlastný otec.
TASR o tom informuje na základe utorňajšej správy agentúry PAP. Chlapec bol niekoľko týždňov hospitalizovaný, pričom lekári sa mu snažili zachrániť život tak, že ho uviedli do umelého spánku.
"Podporujem obnovenie trestu smrti za najbrutálnejšie zločiny. Akýkoľvek iný trest je nepochybne nespravodlivý. Trest smrti je nielen účinným odstrašujúcim prostriedkom, ale aj spravodlivým trestom," povedal Romanowski.
Zákaz trestu smrti v EÚ označil Romanowski za "absurdný" a dodal, že on sám je za to, aby sa od neho upustilo. Poľsko oficiálne zrušilo trest smrti 1. septembra 1998. V roku 2013 ratifikovalo protokol k Európskemu dohovoru o ľudských právach, ktorým sa trest smrti zakazuje.
https://www.cas.sk/clanok/2797203/obnovia-nasi-susedia-trest-smrti-umrtie-osemrocneho-chlapca-vyvolalo-silne-reakcie/


Záhadná smrť na Sardínii: Poľský starosta († 44) obce neďaleko Slovenska vypadol z okna
Starosta poľskej obce Jaworze Radosław Ostałkiewicz zomrel v sardínskom letovisku Cagliari, kde vypadol z okna hotela. Podľa polície išlo o nehodu.
Informáciu o úmrtí 44-ročného Ostałkiewicza potvrdil i poľský honorárny konzulát v Cagliari. K nešťastiu došlo v noci z pondelka na utorok. Ostałkiewicz mal sedieť na parapete okna na štvrtom podlaží hotela v centre mesta, keď stratil rovnováhu a z okna vypadol.
Miestna polícia uviedla, že s najväčšou pravdepodobnosťou išlo o nešťastnú náhodu a vylúčila cudzie zavinenie. Ostałkiewicz, ktorý na Sardíniu pricestoval pracovne s poľskou delegáciou, bol starostom obce Jaworze ležiacej pri meste Bialsko-Biala od roku 2014.
https://www.cas.sk/clanok/2797155/zahadna-smrt-na-sardinii-polsky-starosta-44-obce-nedaleko-slovenska-vypadol-z-okna/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.