Zora 13.05.2023 20:21 Zobraziť v diskusii

Re: Správy - Balkán

12.5.23
Desaťtisíce ľudí v Belehrade zablokovali dopravu na moste
Desaťtisíce ľudí v piatok vyšli do ulíc srbskej metropoly Belehrad a zablokovali kľúčový most, aby vyjadrili nespokojnosť s vládou prezidenta Aleksandra Vučiča po dvoch masových streľbách, ktoré si začiatkom mesiaca vyžiadali 17 obetí.
Účastníci sa zhromaždili pred budovou parlamentu, neskôr sa presunuli k sídlu vlády a k cestnému mostu ponad rieku Sáva. Tam spôsobili blokádu dopravy. Niesli transparent s nápisom "Srbsko proti násiliu". Polícia nezasiahla.
Provládne médiá blokádu mosta kritizovali. Opozičný politik Srdjan Milivojevič však pre televíznu stanicu N1 povedal, že ide o boj o prežitie. "Ak prezident nerozumie svojim občanom, je na čase, aby odstúpil," povedal.
Vučič pred začiatkom protestov povedal, že sú v podstate násilím v politike a obťažovaním občanov. Polícia by však podľa jeho slov nemala zasiahnuť, pokiaľ by neboli ohrozené ľudské životy.
"Čo im dáva právo blokovať normálne životy iných ľudí," povedal prezident. Ten obviňuje opozičných lídrov, že zneužívajú tragédiu po streľbách, ktoré otriasli krajinou a viedli k požiadavkám na zmenu.
https://www.teraz.sk/zahranicie/desattisice-ludi-v-belehrade-zabloko/713970-clanok.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.