Zora 16.05.2023 16:11 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Slovenska

Ešte k nehode:

"K vážnej dopravnej nehode došlo v pondelok, 15. mája, krátko pred 11. hodinou predpoludním na diaľnici D2 pri obci Závod v okrese Malacky. Autobus plný ľudí sa zrazil s kamiónom."
"Podľa informácií TV JOJ stál rumunský vodič kamiónu v odstavnom pruhu len necelú minútu, keď doňho asi v 100-kilometrovej rýchlosti zozadu narazil autobus s cestujúcimi. Šofér autobusu pravdepodobne zaspal. Išlo o maďarský autobus, v ktorom sa v čase nehody nachádzalo približne 60 ľudí. ​Po zrážke zostala polovica autobusu zakliesnená v kamióne. Na mieste prišiel o život 56-ročný náhradný vodič autobusu."
"Ešte štyri hodiny po nehode bola na diaľnici od Bratislavy smerom na Kúty 30-kilometrová kolóna."
https://www.noviny.sk/krimi/791819-aktualne-na-dialnici-sa-zrazil-autobus-plny-ludi-s-kamionom

"okrem UNB, kde prijali najviac pacientov, ošetrovali ľudí aj nemocnice v Trnave, Malackách a Skalici. /.../ išlo hlavne o pacientov vo vyššom veku"
"prvé hlásenie o nehode dostali záchranári o 10.33 h a do desiatich minút dorazila na miesto prvá záchranárska posádka a o 11.17 h už odvážali prvého pacienta do UNB"
"Autobus, ktorý sa na diaľnici zrazil s kamiónom, išiel z Maďarska do Česka. "Podľa informácií, ktoré sme dostali, smerovali z mesta Miškolc do Prahy na rekreáciu,""
https://www.teraz.sk/krimi/po-nehode-autobusu-prijali-v-unb-osem-pa/714413-clanok.html

Miškovec /Miškolc/
https://sk.wikipedia.org/wiki/Miškovec


Úradnícka vláda

Právomoci
Počas 30-dňovej lehoty bude mať vláda právomoci normálnej vlády a bude môcť rozhodovať aj o zásadných otázkach. Nenarazila by teda napríklad na problém pri darovaní stíhačiek MiG-29 Ukrajine ako odvolaná vláda Eduarda Hegera.
Zmena zrejme príde po hlasovaní. Vzhľadom na to, že prezidentkou vybraní členovia vlády nemajú oporu v parlamente, je pravdepodobné, že nezískajú ani nevyhnutné minimum 76 hlasov.
V takom prípade ju hlava štátu odvolá a poverí vykonávaním právomocí v obmedzenom rozsahu. Bude mať teda rovnaké kompetencie, aké mala dočasne poverená vláda Eduarda Hegera.
Poverená vláda nebude môcť rozhodovať napríklad o zásadných opatreniach na zabezpečenie hospodárskej a sociálnej politiky alebo o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky.
Bežnej vojenskej ani humanitárnej pomoci to však v ceste stáť nebude. Ódorov kabinet tak bude môcť posielať napríklad muníciu a palivo.
https://www.aktuality.sk/clanok/oQRfZLf/bude-moct-uradnicka-vlada-poslat-vojensku-pomoc-ukrajine-prinasame-prehlad-pravomoci/
https://www.expres.sk/301597/dopodrobna-uradnicka-vlada/

11.5.23
Príprava a mix
Na možnosť úradníckej vlády sa prezidentka pripravovala už od januára. Budúci predseda vlády odborníkov Ľudovít Ódor uviedol, že s väčšinou nominantov kandidátky sa rozprával on a mal právo veta, pokiaľ by s nejakou nomináciou nesúhlasil. „Keď má zodpovednosť za vládu, musí sa namixovať tím ľudí,“ povedala prezidentka.
Prezidentka po páde Hegerovej vlády žiadala, aby do konca januára bolo rozhodnuté o predčasných voľbách. Kým pôvodne žiadala voľby do konca júna, nakoniec súhlasila so septembrovým termínom.
„Čelili sme energetickej kríze, bola zima, Hegerova vláda mala rozbehnuté viaceré projekty. Návrhy zákonov ktoré sa týkali energetiky, plánu obnovy, pomoci ľuďom ktorých zasiahla chudoba,“ obhajovala sa prezidentka.
Podotkla, že parlamentné strany dali vtedy dali jasne najavo, že by úradníckej vláde materiály neschvaľovali. „Na zachytenie najkritickejších momentov som považovala za vhodné, správne a rozumné tam ponechať zatiaľ vládu Eduarda Hegera,“ spresnila.
/.../
O necelých päť mesiacov sa konajú predčasné voľby, takže Ódorov kabinet bude pri moci minimálne pol roka.
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/667000-kam-bude-kracat-slovensko-s-uradnickou-vladou-caputova-a-odor-exkluzivne-na-ta3/

/Čisto hypoteticky: ak sa na to Strapaňa pripravovala od januára, tipujem, že aj s konkrétnym menom bola oboznámená - z jej pritakávacej hlávky určite nevyšlo. Všeličo sa dá od januára pripraviť, vytlačiť.
Vyčkávalo sa do poslednej chvíle, verím, že prechmatov by sa našlo v hociktorom mesiaci na odstúpenie hegerobezvládia dosť.
Počas leta sa bude dovolenkovať, zavárať, slniť, Slováci si ani nevšimnú, že tu nejaká vláda je.
Čo tam po tom, že jej bude zrejme vyslovená nedôvera.
Ak sa dôležité veci chystali dopredu, môže si nová vláda až 30 dní pečiatkovať bez obmedzení a ešte aj v lete odpočívať.
Prečo nie voľby v júni, ale až v septembri? Lebo proamerickú vládu tam treba udržať čo najdlšie, ako sa bude dať./

13.5.23
Píšu o nás Ukrajinci: Odvolali vládu, ktorá dodávala zbrane Ukrajine: Podarí sa Slovensku zastaviť ruskú pomstu?
Konečné zloženie novej slovenskej vlády bude oznámené pätnásteho mája. Zuzana Čaputová však takmer okamžite oznámila meno nového premiéra. Bude ním známy ekonóm a viceprezident Národnej banky Ľudovít Ódor. Toto vymenovanie je okrem iného zaujímavé aj tým, že Odor je etnický Maďar, ktorý sa až v pokročilom veku naučil plynule po slovensky.
https://www.hlavnespravy.sk/pisu-o-nas-ukrajinci-odvolali-vladu-ktora-dodavala-zbrane-ukrajine-podari-sa-slovensku-zastavit-rusku-pomstu/3137956

15.5.23
Nevoňavá družina

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala novú vládu Ľudovíta Ódora
https://www.teraz.sk/slovensko/prezidentka-sr-zuzana-caputova-vymenov/714295-clanok.html

Príhovor prezidentky pri menovaní vlády Ľ. Ódora
https://www.teraz.sk/slovensko/prihovor-prezidentky-sr-zuzany-caputov/714336-clanok.html

TOTO SÚ ONI: Zoznámte sa s profilmi členov novej vlády
https://www.teraz.sk/slovensko/toto-su-oni-zoznamte-sa-s-profilmi-c/714302-clanok.html

Ódor - 11. predseda vlády SR
Svojou činnosťou prispel k zavedeniu rovnej dane, reforme riadenia verejných financií, stratégií zavedenia eura, zákonu o dlhovej brzde a reforme prvého a druhého piliera dôchodkového systému.
Od septembra 2010 do apríla 2012 bol poradcom premiérky Ivety Radičovej a ministra financií Ivana Mikloša.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Ľudovít_Ódor
Od januára 2016 je hosťujúcim profesorom na Central European University.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Stredoeurópska_univerzita

Bude premiérom Slovenska Maďar, absolvent Sorosovej univerzity?
https://www.inenoviny.sk/bude-premierom-slovenska-madar-absolvent-sorosovej-univerzity/

--

11.5.23
Népszava o Ódorovi: Národnosť v SR už nie je prekážkou presadiť sa
Viaceré maďarské médiá v uplynulých dňoch komentovali skutočnosť, že predsedom úradníckej vlády SR bude viceguvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ľudovít Ódor, ktorý má maďarskú národnosť. Internetové vydanie denníka Népszava vo štvrtok v tejto súvislosti uviedlo, že sa tak stane niečo, čo je v iných susedných krajinách Maďarska nemysliteľné, informuje spravodajca TASR v Budapešti.
V dejinách Slovenska ešte nikdy nebola úradnícka vláda, ale nikdy tu nebol ani premiér maďarskej národnosti. Ódor sa preto určite zapíše do dejín krajiny, píše Népszava.
Podľa denníka vo vyše storočnej histórii Maďarov žijúcich za hranicami neexistuje príklad, že by sa lídrom niektorého susedného štátu stal Maďar. Za súčasnej situácie je nepravdepodobné, že by sa niečo také stalo v Rumunsku, Srbsku či na Ukrajine, kde takisto žije maďarská menšina.
Népszava podrobne analyzuje situáciu Maďarov na Slovensku a v závere konštatuje, že Slovensko dospelo do stavu, v ktorom pre žiadneho jeho občana národnosť už nepredstavuje prekážku presadiť sa.
https://www.teraz.sk/slovensko/nepszava-o-odorovi-narodnost-v-sr-u/713679-clanok.html
/Len škoda, že akosi pozabudli na skutočnosť, že v určitých oblastiach na juhu majú slovenské deti každoročne obrovský problém dostať sa do slovenskej školy. Je to dlhodobo nepopulárna téma v SR./

--

Ministrom zahraničných veci bude človek z Globsecu, Hegerov a Dzurindov poradca – Wlachowský
https://www.inenoviny.sk/ministrom-zahranicnych-veci-bude-clovek-z-globsecu-hegerov-a-dzurindov-poradca-wlachowsky/

--

tolik štěstí

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.