Peter MMXX 16.05.2023 21:45 Zobraziť v diskusii

Re: Globálne správy

Ktoré krajiny používajú jüan viac a čo to znamená pre americký dolár? – SCMP

Peking naďalej vysiela jasný signál, ako už roky, že rozšírenie používania jüanu v zahraničí je jeho prioritou.

Tieto zmeny však stále zostávajú malé v porovnaní s všadeprítomným americkým dolárom, ktorý sa podľa Banky pre medzinárodné zúčtovanie používa v približne 90% devízových transakcií na celom svete.

🇷🇺 Rusko
V septembri Gazprom podpísal dohody s China National Oil Corporation o platbách za dodávky ruského plynu do Číny v rubľoch a jüanoch.

V októbri jüan po prvý raz prekonal americký dolár a stal sa najobchodovanejšou cudzou menou na moskovskej burze. A Rusko údajne pravdepodobne začne nakupovať cudziu menu vrátane jüanu, aby doplnilo svoje devízové rezervy už tento mesiac.

🇸🇦 Saudská Arábia
Saudská Arábia zvažuje použitie jüanu namiesto amerických dolárov pri predaji ropy. Čína má v úmysle využiť burzu Shanghai Oil and National Gas Exchange na uzatvorenie energetických dohôd v jüanoch s krajinami Perzského zálivu.

🇦🇷 Argentína
Argentína predtým uviedla, že začne platiť za čínsky dovoz v jüanoch namiesto v amerických dolároch. Argentína použila jüan na zaplatenie čínskeho dovozu v hodnote 1,04 miliardy dolárov v apríli a od mája plánuje každý mesiac nakupovať tovar v hodnote 790 miliónov dolárov.

🇧🇷 Brazília
Brazília začala akceptovať obchodné vyrovnanie a investície v jüane vďaka dohode dosiahnutej medzi centrálnymi bankami vo februári, ako aj vďaka vymenovaniu zúčtovacej banky jüanov a prístupu k cezhraničnému medzibankovému platobnému systému, čínskemu ekvivalentu medzinárodnej služby finančných správ Swift.

🇧🇩 Bangladéš
Bangladéš a Rusko sa dohodli na použití jüanu na zaplatenie jadrovej elektrárne, ktorú Moskva stavia v juhoázijskej krajine.

🇵🇰 Pakistan
Pakistan môže začať používať jüan na nákup ruskej ropy, pričom skúšobná zásielka 750 000 barelov má doraziť v prvý júnový týždeň.

🇮🇶 Irak
Iracká centrálna banka vo februári uviedla, že povolí platby za dovoz zo súkromného sektora v jüanoch a že banka poskytne čínsku menu irackým veriteľom, aby sa vysporiadali so svojimi čínskymi náprotivkami.

🇹🇭 Thajsko
Bangkok Post informoval, že Thajská banka a Čínska ľudová banka viedli ďalšie rozhovory o spolupráci s cieľom povzbudiť podniky, aby pri obchodovaní medzi oboma krajinami používali jüany a bahty .

Čína a Thajsko v januári 2021 obnovili svoju bilaterálnu dohodu o menovom swape v jüane a bahte. Cieľom dohody je stimulovať obchod a investície do miestnych mien a posilniť finančnú spoluprácu medzi oboma krajinami.

🇮🇩 Indonézia
Indonézia sa začala vyrovnávať s Čínou v národných menách – indonézska rupia a juan.
https://t.me/shuohuaxia/10851

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.