Zora 17.05.2023 22:55 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

7.5.23
Múzeu vo Volgograde pribudol zaujímavý exponát. Busta Charla de Gaulla
Ide vôbec o prvú bustu najväčšieho francúzskeho štátnika 20. storočia v Ruskej federácii. Jej autorom je Andrej Tyrtyšnikov.
K slávnostnému odhaleniu došlo 6. mája v múzeu Stalingradská bitka. Na podujatí sa zúčastnil generálov vnuk Pierre de Gaulle, vedúci Nadácie pre rozvoj rusko-francúzskych historických iniciatív Pierre Malinovskij, viceprezident Medzinárodného hnutia rusofilov Fabrice Sorlin a oficiálni zástupcovia mesta.
„Generál de Gaulle disponoval hlbokými znalosťami o Európe, jej histórii, mal bohaté skúsenosti aj so spoluprácou s Ruskom a jeho lídrami a francúzsko-ruské vzťahy vždy považoval za mimoriadne dôležité. <…> Počas stáročí a napriek udalostiam, ktoré sú niekedy tragické, Francúzsko a Rusko si zostávajú blízkymi,“ povedal hlavný hosť v prejave. Pripomenul tiež kresťanské základy oboch krajín.
Pierre de Gaulle prvýkrát navštívil Rusko pred tromi mesiacmi. Prišiel vtedy na oslavy venované 80. výročiu víťazstva Červenej armády v bitke o Stalingrad.
Volgograd je jedným zo šiestich zahraničných miest, ktorým bolo udelené najvyššie štátne vyznamenanie Francúzska – Rad čestnej légie.
https://www.srspol.sk/muzeu-vo-volgograde-pribudol-zaujimavy-exponat-busta-charla-de-gaulla/
https://russkiymir.ru/news/313123/


17.5.23

Rusko a Bielorusko sa vrátili ku kontrolám na spoločnej hranici
https://www.teraz.sk/zahranicie/rusko-a-bielorusko-sa-vratili-ku-kontro/715083-clanok.html

Minister Haavisto: Rusko zmrazilo bankové účty fínskeho veľvyslanectva
https://www.teraz.sk/zahranicie/minister-haavisto-rusko-zmrazilo-bankov/714966-clanok.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.