Kaktus 22.05.2023 11:44 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Maďarska

https://sputnikglobe.com/20230521/hungary-demands-explanations-from-ukraine-brussels-over-druzhba-pipeline-1110505150.html

BUDAPEŠŤ (Sputnik) - Maďarsko čaká na vysvetlenie Ukrajiny a predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej v súvislosti so správami o možnom zastavení dodávok ropy z Ruska do Európskej únie cez ropovod Družba, uviedol maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjarto.

Minulý týždeň médiá informovali, že von der Leyenová ponúkla ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému pozastavenie ropovodu Družba, ktorým sa okrem iných krajín EÚ prepravuje ruská ropa do Maďarska, ako súčasť 11. balíka sankcií proti Moskve. Britské obchodné noviny neskôr informovali, že EÚ uvažuje o rozšírení ruského ropného embarga obmedzením tranzitu cez Družbu, a dodali, že Európska komisia odmietla poskytnúť akékoľvek pripomienky.

"Od Kyjeva sme v tejto súvislosti nedostali žiadne vysvetlenie. Myslím si, že ide o takú dôležitú otázku, že predseda Európskej komisie by mal osobne predložiť vysvetlenia, keďže energetická bezpečnosť je otázkou suverenity," povedal Szijjarto pre maďarskú rozhlasovú stanicu.
Ak sa niekto pokúša znemožniť krajine bezpečné dodávky energie, možno to považovať za narušenie suverenity krajiny, vysvetlil.
Medzinárodné zmluvy zaručujú Maďarsku tranzitné dodávky ropy z Ukrajiny, povedal minister a pokračoval obvinením Ukrajiny a Chorvátska, že využívajú konflikt na zvýšenie tranzitného poplatku na päť- až šesťnásobok.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.