Zora 25.05.2023 14:58 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Rakúska


22.5.23

Rakúsko si predvolá maďarského vyslanca v súvislosti s prevádzačmi

Rakúsko si predvolá maďarského veľvyslanca v súvislosti so sporom okolo prepúšťania osôb odsúdených za prevádzačstvo, oznámil v pondelok šéf rakúskej diplomacie Alexander Schallenberg.

"Domnievame sa, že je to úplne zlý signál," povedal Schallenberg novinárom na margo prepúšťania odsúdených prevádzačov maďarskými úradmi. Jeho vyjadrenie zaznelo pred schôdzkou ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli.

Zároveň dodal, že od Maďarska požaduje "úplné objasnenie" dôvodov predčasného prepustenia cudzincov odsúdených za prevádzanie migrantov.

Rakúsko v nedeľu v tejto súvislosti posilnilo kontroly na hraniciach so susedným Maďarskom. Intenzívnejšej kontrole na základe nového opatrenia podliehajú vozidlá z Maďarska, Rumunska a Srbska, oznámilo ministerstvo vnútra vo Viedni.

Schallenberg o tom hovoril už v nedeľu s maďarským kolegom Péterom Szijjártóom, píše APA. V uplynulých dňoch totiž z Maďarska prišli "znepokojujúce" správy, podľa ktorých Budapešť zrejme prepustí stovky odsúdených prevádzačov, spresnil rakúsky minister zahraničných vecí.

Tvrdenie Maďarska, že držanie cudzincov v tamojších väzniciach je pre krajinu príliš nákladné, je podľa Schallenberga v protiklade s "jasnou líniou", ktorú Budapešť v minulosti proti pašovaniu ľudí zastávala.

Na základe nariadenia pravicovo-nacionalistickej vlády maďarského premiéra Viktora Orbána sú totiž z väzenia prepúšťaní cudzinci odsúdení za prevádzačstvo za podmienky, že do 72 hodín opustia Maďarsko, píše agentúr APA.

V Maďarsku hrozí za pašovanie ľudí väzenský trest vo výške dvoch až 20 rokov.

https://www.teraz.sk/zahranicie/rakusko-si-predvola-madarskeho-vysla/715981-clanok.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.