Zora 25.05.2023 15:03 Zobraziť v diskusii

Re: Česká republika

24.5.23

ČR: Britský princ Edward v Prahe ocenil 42 študentov v programe DofE

Britský princ Edward ocenil v priestoroch českého Senátu 42 študentov, ktorí úspešne absolvovali zlatú úroveň programu Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu (DofE). TASR o tom informovala vedúca Oddelenia komunikácie Senátu Jana Hartmanová.

Ocenenie si z rúk brata britského kráľa Karla III. prevzali študenti vo veku 14 až 24 rokov. V rámci programu si vyberajú aktivity a ciele v oblasti zručností, pohybu alebo dobrovoľníctva. Podľa výkonného riaditeľa českého DofE Tomáša Vokáča je cieľom umožniť mladým ľuďom osobný rozvoj. Program podľa neho posilňuje ich odhodlanie, vytrvalosť a zodpovednosť.

Patronát princa Edwarda nad programom ocenil aj český prezident Petr Pavel. "Jeho snaha pomocou DofE motivovať mladých ľudí k osobnému rozvoju je obdivuhodná. S týmto cieľom plne súhlasím a som rád, že tento rok dosiahlo na najvyššie zlaté ocenenie tiež 42 českých študentov," napísal Pavel na Twitteri.

Program DofE založil v roku 1956 princ Philip, manžel britskej kráľovnej Alžbety II. V Česku funguje od roku 1995 a odvtedy sa doň zapojili tisícky mladých ľudí. Vlani to bolo na vyše 320 školách asi 7000 študentov.

Vojvoda z Edinburgu pricestoval do Prahy v utorok. V stredu ráno sa stretol s českým prezidentom Petrom Pavlom, ktorý zdôraznil, že princ Pražský hrad navštívil po desiatich rokoch.

V princovom programe je aj návšteva obce Vestec v Stredočeskom kraji, kde má zasadiť posledný strom v Aleji princa Philipa. Vznikla v roku 2022 pri príležitosti jeho nedožitých 100. narodenín. Vo štvrtok návštevu Česka ukončí pietnym aktom pri Národnom pamätníku hrdinov heydrichiády pri kostole svätých Cyrila a Metoda v Resslovej ulici v Prahe.

https://www.teraz.sk/najnovsie/cr-britsky-princ-edward-v-prahe-oceni/716683-clanok.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.