Kancelar 25.05.2023 20:25 Zobraziť v diskusii

Re: Česká republika

Na margo rusenia pobociek Ceskej posty, starosta Brnenskej mestskej casti Bystrc (sidlisko s 25000 obyvatelmi pride o jednu z dvoch pobociek, aj ludia z okolitych dedin budu odkazani na jedinu postu, ktora funguje priam katastrofalne)

####

Záměr České pošty uzavřít pobočku Brno 9 pokračuje

V souvislosti se zachováním pobočky České pošty (dále ČP) Brno 9 podnikám řadu kroků: shromažďuji argumenty pro její zachování, oslovuji zainteresované politiky (primátorku Vaňkovou, hejtmana Grolicha, senátora Töpfera), iniciuji jednání s managementem ČP. Zdá se, že hlavní důvod uzavírání poboček není ekonomický, ale politicko-programový. Tím, že poštovní služby se stanou těžko dostupnými, vzniká tlak na občany a vede je k nucenému elektronickému bankovnictví. Pro vysvětlení systému připomenu, že ČP spadá pod ministra vnitra Víta Rakušana. Je to právě on, kdo zadává úkoly a management pošty je musí realizovat.

Chápu, že pokud je některá pobočka nevyužívaná, zvažuje ČP její uzavření. Tento případ se ovšem netýká Bystrce, protože obě pobočky v naší městské části jsou hojně využívány. Vytíženost pobočky 9 je dokonce větší a čekací doby kratší než u pobočky 35, která bude zachována. Na poště 9 je denně provedeno v průměru 556 transakcí, na poště 35 je to 527 transakcí. Na poště 35 čeká klient v průměru 6,5 minut. V případě přesunu klientů z pobočky 9 na pobočku 35 (navíc s horší dostupností z MHD) se tedy čekací doba značně prodlouží.

Na jednání se zástupci ČP, které se ve čtvrtek 20. dubna uskutečnilo na naší radnici, zazněly tyto argumenty:

Poukázal jsem na:

• vytíženost a čekací doby na obou pobočkách a fakt, že přesunem klientů do jedné pobočky se stav výrazně zhorší,

• nelogičnost parametru „docházková vzdálenost vzdušnou čarou 3,5 km“ a předložil jsem negativní reakce občanů na plánované uzavření pobočky,

• požádal jsem o informace k výši úspory, kterou ČP zrušením pobočky získá, bude-li současně nucena uhradit finanční závazky vyplývající ze smlouvy. Tento požadavek byl zástupci ČP odmítnut s odůvodněním, že se jedná o interní informace,

• na fakt, že ČP je smluvně vázána na pobočce Brno 9 do 8/2026 a že předčasné ukončení otevírá pro majitele objektu možnost vymáhat ušlý nájem či náhradu škody a že v takovém případě by k deklarovaným úsporám z nájmu nedošlo. Zástupci ČP uvedli, že tato skutečnost je jim známa a takové náklady je ČP připravena uhradit,

• na skutečnost, že v případě přesunu zaměstnanců z pobočky Brno 9 na pobočku Brno 35 v kombinaci s náhradou škody budou úspory minimální. Zástupce ČP neodpověděl,

• navrhl jsem projednání možnosti zachovat provoz pobočky Brno 9 alespoň po dobu, po kterou je ČP vázána nájemní smlouvou na OC Javor. Po toto období jsem nabídl i prověření případné možnosti finanční spoluúčasti MČ na provozu. Tento návrh byl ze strany zástupců ČP jednoznačně zamítnut.

Zástupci ČP:

• informovali o variantě Pošta Partner (franšíza, kterou provozuje smluvní partner a která poskytuje všechny služby kromě služby Czech Point. Provozovatel zaplatí ČP jednorázový poplatek za pořízení a měsíčně hradí ČP licenční poplatky). K této variantě je potřebné nalézt provozovatele,

• uvedli, že závěr je jasný a nelze o něm diskutovat – pobočka Brno 9 bude z důvodu nutnosti razantní transformace ČP zrušena,

• sdělili, že na pobočce Brno 35 je podstav 2 zaměstnanců z důvodu dlouhodobé nemoci,

• sdělili, že dojde k personálnímu posílení pošty Brno 35 o 2 zaměstnance zrušené pošty Brno 9 (ve skutečnosti jde pouze o dorovnání současného podstavu).

Závěr jednání:

• Zástupci ČP uvedli, že pobočka Brno 9 bude zrušena a žádná jiná možnost, kromě zřízení Pošty Partner Plus, nepřichází do úvahy.

• Zástupci ČP nemají zájem jednat o návrhu případného prodloužení provozu pobočky po dobu jejího smluvního nájmu v OC Javor.

• Na pobočce Brno 35 plánuje ČP jako náhradu za zrušení pobočky Brno 9 navýšit počet přepážek o jednu a doplnit momentální podstav personální kapacity.

• Zástupci ČP se jasně nevyjádřili k dotazu, zda bude v případě zrušení pobočky Brno 9 rozšířena otevírací doba na pobočce Brno 35.

Bohužel musím konstatovat, že uvedené pseudojednání ve skutečnosti nemohlo nic změnit.

Na následném dalším “jednání“ na hejtmanství mi na můj dotaz, zda v rámci JmK došlo k přehodnocení zrušení některé z poboček, bylo řečeno, že nikoliv. ČP odsouhlasila pouze výměny (pošty, které mají být zavřeny, ponechá otevřené jedině výměnou za jiné, jejichž provoz ukončí).

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.