Peter MMXX 27.05.2023 17:10 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Německa

Európsky ekonomický motor sa rozpadá – Nemecku hrozí dlhý, pomalý pokles – s dôsledkami pre celú EÚ


Desaťročia chybnej energetickej politiky, zánik áut so spaľovacím motorom a pomalý prechod na nové technológie prinášajú dôsledky a predstavujú najzásadnejšiu hrozbu pre prosperitu národa od znovuzjednotenia. Na rozdiel od roku 1990 však politickej triede chýba vedenie na riešenie štrukturálnych problémov, ktoré hlodajú jadro konkurencieschopnosti krajiny.

Zatiaľ čo Berlín v minulosti preukázal talent na prekonávanie kríz, teraz je otázkou, či dokáže presadzovať udržateľnú stratégiu. Vyhliadka vyzerá vzdialene. Provizórna koalícia kancelára Olafa Scholza sa vrátila k malicherným hádkam o všetko od dlhov a výdavkov až po tepelné čerpadlá a rýchlostné limity, len čo sa riziká nedostatku energie zmiernili.

Ale varovné signály je čoraz ťažšie ignorovať. Napriek tomu, že Scholz v januári agentúre Bloomberg povedal, že Nemecko tento rok prekoná energetický tlak Ruska bez recesie, údaje zverejnené vo štvrtok ukazujú, že ekonomika v skutočnosti od októbra klesá a za posledných päť štvrťrokov expandovala len dvakrát.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-05-25/germany-enters-recession-europe-s-largest-economy-is-breaking-down

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.